Lea en Jos Keijzers in Liessel hebben van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim gekregen. De geitenhouders kregen de onderscheiding omdat ze werken aan een overgang van een gangbaar geitenbedrijf naar een bedrijf die natuur en bodem centraal stelt. Daarover schrijft landbouwenvoedselbrabant.nl.
Bij maatschap Keijzers wordt niet meer zoveel mogelijk melk geproduceerd tegen een zo laag mogelijke kostprijs. In plaats daarvan willen Lea en Jos dat de grond die zij straks doorgeven aan kinderen en kleinkinderen beter is dan toen zij begonnen. “De grond willen we niet uitputten, maar verrijken”, aldus Lea.
Op het bedrijf zijn onder meer negen meter brede randen om het perceel aangelegd met verschillende soorten kruiden en grassen. Ook is er een halve hectare aan bijenvrienlijke stroken aangepeld en zijn er walnotenbomen aangeplant. De in totaal vierhonderd walnotenbomen op acht hectare zijn goed voor de biodiversiteit, vormen goede vleesvervangers en zijn goed voor de menselijke hersenen. Hoewel op dit moment de melkgeiten nog de belangrijkste inkomstenbron zijn, zouden dat in de toekomst de walnoten kunnen zijn.
Deze ontwikkeling draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is. Met het stimuleren van natuurinclusieve landbouw wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat steeds meer agrarisch ondernemers produceren in harmonie met milieu, natuur en landschap . En dat zij gewaardeerd en beloond worden voor hun diensten om de natuur te versterken. Zo levert de Brabantse landbouw een bijdrage aan de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem, en kan natuur- en landschapsinclusief boeren de nieuwe norm worden. (Foto: landbouwenvoedselbrabant.nl)