Algemeen | Magazine | Premium

Capro: ‘Expertise ook de grens over’

Sinds 1 april is Capro actief: een bedrijf waar kennis en kunde rondom geiten centraal staat en dat breed werkzaam is, van advisering tot diermanagement. De initiatiefnemers maken hiermee hun expertise beschikbaar voor buitenlandse klanten, maar ze zullen er ook zijn voor Nederlandse geitenhouders.

Capro is opgezet door twee ondernemende en deskundige geitenmensen: Anne-Riet Boerenkamp, oprichtster van InsoGoat, en Erik Reefhuis, mede-directeur van GIJS en ondernemer. InsoGoat gaat volledig verder onder Capro. De ondernemers werken samen met Jessica Zuurmond van Gribb. De dieradministratiesoftware van Gribb voor de geitenhouderij gaat verder als CaproManager.

Met zijn drieën hebben jullie veel vlieguren in de sector. Kunnen jullie alle vragen beantwoorden?

Boerenkamp: “Jessica Zuurmond is de ICT-specialist in ons team en zij kent de praktijk en de sector. Erik en ik zijn al jaren actief in de sector; Erik als ondernemer en ik als adviseur en onderzoeker. Verder staan we open voor samenwerking. De nauwe samenwerking met Lonneke Delhaes van Capralon bijvoorbeeld, zal zeker blijven bestaan.”

Hoe gaan jullie de in Nederland opgebouwde kennis en kunde laten aansluiten op buitenlandse omstandigheden?

Reefhuis: “Je kunt niet knippen en plakken inderdaad. Wat hier werkt, hoeft in een ander klimaat of met een ander ras niet te werken. Dus je moet de kennis kunnen implementeren in andere omstandigheden. Anne-Riet heeft daarin al ervaring.”Boerenkamp: “Voor corona was een groot deel van mijn werk in het buitenland; binnen de EU, maar ook in Canada en Amerika. Men ziet Nederland als gidsland voor de geitenhouderij. In eerste instantie zullen we ons nu ook op deze landen richten. De eerste vragen van buitenlandse geitenhouders gaan in 8 van de 10 gevallen over voeding. Als je met ze in gesprek gaat volgen snel genoeg ook vragen over management, lammerenopfok, vruchtbaarheid etcetera.”

Wat bieden jullie de Nederlandse geitenhouder?

Reefhuis: “We richten ons in Nederland op alles behalve het voedingsstuk. We zullen hier veel meer dat paar extra ogen in de stal zijn, de frisse blik. Verder focussen we op management en zitten we meer op onderzoeksniveau en data-analyse, en willen we trainingen geven aan bijvoorbeeld nieuwe medewerkers. Eigenlijk de aspecten die Anne-Riet met InsoGoat al jaren aanbood in Nederland.”

Hoe werken de modules van Capro?

Reefhuis: “Een los advies zal vaak op maatwerk uitdraaien, omdat elk bedrijf unieke omstandigheden kent. We werken dan ook met name met abonnementen, waarbij we bedrijfsleiding, monitoring, diermanagement en in het buitenland ook voeding, aanbieden in de vorm van modules. Binnen de modules kan een geitenhouder ook nog weer keuzes maken.”Zuurmond: “CaproManager kun je op je mobiel raadplegen en daarop ook data invoeren. Dat programma zal er ook in andere talen zoals Engels en Duits komen; op geitenmanagementgebied zie ik ook veel kansen in het buitenland. Door het dashboard van CaproManager ziet de geitenhouder, maar ook wij, in een oogopslag als er wat verandert. Daardoor kunnen we een betere sparringspartner zijn en proactief schakelen.” Boerenkamp: “We willen het liefst het stadium dat mensen bellen als er problemen zijn, voor zijn. Wat op het dashboard verschijnt moet de data zijn waar je wat mee kunt en wilt doen. En natuurlijk, als je meer invult, kan daar meer informatie komen te staan. We zien daarin ook echt wel kansen in Nederland; als je meer waarde kunt geven aan de zaken die geregistreerd worden, zul je makkelijker meer gaan registreren.”

Richten jullie je ook op de buitenlandse periferie? En gaan jullie producten verkopen?

Boerenkamp: “Jazeker, we willen ook voeradviseurs, dierenartsen en andere specialisten, ondersteuning bieden op het gebied van geiten. Zodat die kennis ook lokaal verder kan worden toegepast.” Zuurmond: “Om die reden gaan we binnenkort een kennisbank opzetten, met name voor het buitenland. Dat wordt een kennisbank niet met hele lappen tekst. Maar als ik op stal sta, en ik zie diarree, dan kan ik in een aantal vragen en stappen en met behulp van foto’s, achterhalen om welke soort diarree het mogelijk gaat.” Reefhuis: “Op termijn willen we een webshop inrichten waar producten die in het buitenland niet te krijgen zijn, aangeboden worden. Bepaalde essentiële producten, zoals een goede jodium, zijn niet overal te vinden. Voer zullen we niet gaan leveren, maar wel is het een mogelijkheid dat we met lokale partijen bepaalde kernen of melkpoeder laten maken.”

CaproManager kun je op de mobiel raadplegen. Foto: Capro

Zo ontstond Capro

Anne-Riet Boerenkamp wilde vanuit InsoGoat de klanten meer stabiliteit bieden en erkende dat zij de grote behoefte aan kennis in het buitenland niet ingevuld kreeg naast de zorg voor haar drie jonge kinderen. Erik Reefhuis ziet ook steeds meer vragen komen uit het buitenland naar kennis en kunde, en dat tegen de achtergrond van de groeiende geitenmelkmarkt internationaal. Daarnaast vindt Reefhuis dat de vragen in Nederland rondom voer prima worden opgepakt door de mengvoerindustrie, maar constateert hij gaten rondom managementzaken, vruchtbaarheid, opleidingen. Samen gingen de ondernemers op zoek naar iemand met hetzelfde enthousiasme en die invulling kon geven aan de wens voor monitoring op afstand in de vorm van een app. Zo werd Jessica Zuurmond bij Capro betrokken.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief