FNEC, de Franse boerenbond voor geitenhouders, wil op een aantal onderwerpen bezien of samenwerken met andere landen, waaronder Nederland, mogelijk is. LTO vakgroep Geitenhouderij voorzitter Jos Tolboom was op vraag van FNEC in april in Frankrijk op bezoek.
De boerenorganisatie bracht Tolboom op de hoogte van de Franse sector en op zijn beurt vertelde Tolboom over de Nederlandse situatie. FNEC heeft het idee dat er over de rug van de Franse melkgeitenhouders veel geld wordt verdiend door mesters en slachterijen aan bokjes. De geitenhouders willen de markt naar zich toe trekken. Dit betekent dat boeren zélf de bokken gaan grootbrengen en dat ze zelf gaan organiseren dat het vlees verkocht wordt voor een goede prijs. Hierdoor zou de lamsvlees keten weer winstgevend moeten worden. FNEC wil hierin graag samenwerken met Nederland.
Veel stoppers
Tolboom hoorde tijdens zijn bezoek dat in Frankrijk dierenwelzijn steeds belangrijker wordt, en dat FNEC werkt aan een richtlijn. In Frankrijk is er weinig aandacht voor stikstof, natuur en nitraatrichtlijn. Maar het klimaat is wel een reden tot zorg, de droogte die zorgt voor minder voeropbrengsten en de hitte die niet prettig is voor dierenwelzijn en productie. “Het is opvallend dat in Frankrijk vooral wordt gesproken over de gevolgen van klimaatverandering, terwijl het in Nederland overwegend gaat over de oorzaken”, vindt Tolboom. Er is klimaatbeleid onderweg waar FNEC zich grote zorgen om maakt.
Een ander Frans probleem is het aandeel stoppers: 30 à 40 procent van de geitenhouders zal stoppen binnen 10 jaar, verwacht FNEC. Het is de vraag of het lukt om nieuwe boeren te vinden. Ook zijn er zorgen over de regelgeving voor kleine boerenkaasmakers. Frankrijk kent een relatief groot aantal boeren dat kaas maakt. Zij moeten vaak aan dezelfde regelgeving voldoen als de grote industrie en dat is niet altijd reëel.
516 miljoen kg
De Franse melkproductie bedroeg 456 miljoen kilogram in 2013, in 2022 was die 516 miljoen kg. Volgens de informatie die Tolboom kreeg in april, was in 2022 de geitenmelkprijs gemiddeld 0,763 euro per kg (3,8% vet, 3,2% eiwit). Maar de prijsstijgingen in Frankrijk (20%) zijn onvoldoende om de kostprijsstijgingen (40%) op te vangen.