‘Als je de gemiddelde voerwinst op je bedrijf kunt opschroeven naar een top-voerwinst, zou je zomaar 100.000 euro kunnen verdienen.’ Dat is in een notendop de boodschap die Eline Looyé-van Beek en Karin Bekkers van Vitalvé hun toehoorders meegaven tijdens een workshop op het Nationaal Geiten Event.
Uit het monitoringsprogramma die Vitalvé gebruikt en waaruit wekelijks cijfers per groep of pot rollen, blijkt dat er een flink verschil zit in de voerwinst tussen geitenbedrijven. Bekkers: “De gemiddelde geitenhouder heeft een voerwinst van januari tot en met augustus van 1,53 euro. De bedrijven met de hoogste voerwinst scoren in deze maanden een gemiddelde voerwinst van 1,89 euro. Deze voerwinst wordt berekend als melkopbrengsten minus alle voerkosten.” Looyé-van Beek voegt toe: “Dat is een verschil van 0,36 euro per geit per dag. Heb je 1.000 melkgeiten, dan komt dit uit op 131.400 euro per jaar. Kun je dat verschil verkleinen, dan heb je dus zomaar een ton verdiend.”
Analyses
Uit de analyses die Vitalvé samenstelt uit het monitoringsprogramma, blijkt een verband tussen gehaltes in de melk en voerwinst; hoe meer grammen vet en eiwit, hoe hoger de voerwinst. Ook ziet de voerleverancier dat bedrijven met een hoge voerwinst een hogere voerefficiëntie kennen, een hogere drogestofopname hebben en een hogere productie per geit. Bekkers: “Een uitgebalanceerd rantsoen, dat goed wordt opgenomen en vervolgens een goede productie oplevert, kan een hogere voerwinst opleveren. Soms klopt het op een klein detail niet, en dat kan direct een effect hebben.”
Gezond
Ook andere aspecten spelen een rol bij het behalen van een hoge voerwinst, weten de specialisten. “Ook bijvoorbeeld aandekbeleid, hygiëne en klimaat, de transitieperiode en het hebben van een gezonde en vitale veestapel zijn belangrijk. Alles moet kloppen eigenlijk. Maar waar een wil is, is een weg,” besluit Looyé-van Beek.