Op 16 november organiseerde voer- en adviesorganisatie GIJS de Wijs met GIJS-bijeenkomst in Eibergen met als thema ‘de kunst van een succesvolle opfok’. Bezoekers konden de nieuwe opfokstal van maatschap Pieper bezichtigen, waarin tot nu toe al drie rondes lammeren zijn doorlopen.
Tijdens de bijeenkomst kwamen successen en aandachtspunten aan bod. GIJS geeft aan dat de dag een goede opkomst had met tal van geïnteresseerde bezoekers. Volgens de voerleverancier onderstreept het enthousiasme van de aanwezigen het belang en de relevantie van het onderwerp ‘opfok van lammeren’.
Het middaggedeelte van het programma werd verzorgd door Carla Korsten van Gelre Dierenartsen en Frank Veldkamp van voer- en adviesorganisatie GIJS. Zij behandelden verschillende onderwerpen, onder andere over transitie tijdens dracht, gezondheid, voeding en klimaat. Frank Veldkamp vestigde de aandacht op cruciale aspecten zoals voeding en klimaat.
Wat wil je niet dat er gebeurt?
Carla Korsten ging in op verschillende punten in het proces. Te beginnen al bijvoorbeeld bij welke geiten je als geitenhouder laat dekken. Ook behandelde ze de transitie en de laatste fase van de dracht en onderwerpen als voeding en het wel of niet droogzetten. “Het ging er niet over hoe je het moet doen, maar meer over de overwegingen die je als geitenhouder moet maken. Er is natuurlijk niet per se één weg naar Rome.”
Daarnaast heeft ze gesproken over de periode na de geboorte. “Biest is natuurlijk altijd al een groot vraagstuk: wel of geen geitenbiest? En als je geen geitenbiest doet, wat doe je dan wel?” Ook factoren die een rol spelen in het gezond blijven van de lammeren zijn behandeld, onder andere het onthoornen en toedienen van de oornummers en gewrichts- en navelontstekingen.
Waar ik mee begonnen ben en mee geëindigd ben, is dat je, om preventief te werken – en dat wil je volgens mij als geitenhouder met jonge dieren – van tevoren moet nadenken over dingen die je niet wilt dat er gebeuren,” vertelt Carla Korsten over de middag. “Daar moet je over nadenken en een plan voor maken, dat was eigenlijk mijn hoofdboodschap. Dat het niet zo uitkomt als je wilt, dat kan, maar het is niet zo dat medicijnen spuiten de oplossing is voor al het gedoe.”