De bezorgdheid over het welzijn van productiedieren in de Nederlandse samenleving groeit. Tegelijkertijd zijn Nederlanders positief over het gevarieerde consumptieaanbod van dierlijke producten. Dat concludeert de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) na een enquête onder ruim tweeduizend Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar. De enquête is onderdeel van het rapport Staat van het Dier 2024.
De RDA, die de minister van LNV gevraagd en ongevraagd adviseert over dierenwelzijn, verrichtte in 2018 voor het eerst een publieksenquête over de manier waarop we in Nederland met dieren omgaan en denken over dieren. Die enquête werd in oktober 2022 herhaald. De RDA constateert op basis van de uitkomsten van de nieuwe enquête dat het merendeel van de Nederlanders vindt dat het welzijn van productiedieren nu snel verbeterd moet worden en dat maatregelen die de overheid neemt om actuele maatschappelijke problemen, zoals klimaat en stikstof, aan te pakken niet ten koste mogen gaan van dierenwelzijn. Tegelijkertijd is het vertrouwen dat de overheid doet wat nodig is om het welzijn van productiedieren te waarborgen afgenomen, van 34% in 2018 naar 22% in 2022.
Natuurlijk gedrag
De uitdaging is volgens de RDA ‘om dierwaardige houderijsystemen in te passen in een circulaire economie, ofwel kringlooplandbouw als onderdeel van een natuurlijk ecosysteem. Wij adviseren om de transitie naar kringlooplandbouw te versnellen, waarbij diverse aspecten geïntegreerd worden, waaronder dierenwelzijn met de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. De overheid moet hierin een leidende rol spelen’, aldus de RDA. Die vindt ook dat ons land actief bij moet dragen aan het Europese debat over dierenwelzijn in de veehouderij, omdat Nederland een belangrijke speler is op het gebied van de productie van zuivel, vlees en eieren, en een grote exporteur. De meeste (minimale) welzijnsnormen voor dieren in de veehouderij worden op Europees niveau vastgesteld.