‘Plan de Q-koortsvaccinatie zo mogelijk voor de langste dag van het jaar.’ Dat was een van de adviezen die dierenarts Carla Korsten gaf tijdens het geitencafé van GIJS half juni in Zwolle.
Geitenhouders zijn verplicht om de geiten binnen 12 maanden opnieuw te vaccineren tegen Q-koorts. Op die manier moeten de inentingen steeds iets vroeger in het jaar gebeuren. Dierenarts Korsten van Gelre Dierenartsen vaccineert de geiten het liefst vroeg, voor de langste dag. “Tot de langste dag stijgt de natuurlijke melkgift van geiten door het toenemen van de daglengte, daardoor komen ze gemakkelijker over een dipje heen dan wanneer de melkgift van nature in een iets dalende lijn zit na de langste dag. Bovendien hebben ze dan minder kans op bijkomende stress van eventuele warmte.”
Vaccinatie jaarlingen apart
Een andere tip is om de vaccinatie van jaarlingen los te trekken van de vaccinatie van de rest van de geiten. Korsten: “De basisvaccinatie (dat zijn er al twee) krijgen de jonge geiten vaak in juli – augustus, ze zijn dan ongeveer een half jaar oud. De hervaccinatie, als jaarling, krijgen ze dan ruim na hun eerste keer aflammeren, bijvoorbeeld in mei of juni, liefst wel vóór de langste dag. Op deze manier zorg je ervoor dat de hervaccinatie bij de jaarlingen niet te dicht op de basisvaccinatie zit, om het risico op bijwerkingen te verkleinen. Bovendien lijkt de melkdip dan wat kleiner omdat je de koppel in tweeën verdeeld en niet allemaal tegelijk vaccineert, maar dat is vooral een psychologisch effect.”
Vaccineer onderhuids
Verder adviseert Korsten om altijd een korte naald te gebruiken voor de onderhuidse vaccinatie. “Het is belangrijk dat de vaccinatie echt onderhuids gegeven wordt en niet (per ongeluk deels) in de spieren, dat geeft meer pijn later. Overleg met je dierenarts wat praktisch de beste plek is om je geiten te vaccineren. Dit is mede afhankelijk van de omstandigheden op je bedrijf.”