Kennispartnerbericht van SAC

Gehecht aan de 2RO zonder hem gezien te hebben

De familie Berthelot houdt zich al sinds 1970 bezig met het houden van geiten. De boerderij ligt in Sougé, Frankrijk. De vierde generatie runt momenteel de boerderij.

Begonnen met 60 geiten, groeide hun kudde uit tot 300 geiten in 2001. In 2007 breidden ze uit naar 600 geiten en momenteel hebben ze 900 geiten. Met de uitbreiding van hun boerderij door een nieuw gebouw, is hun streven om 1.200 Saanen-geiten te houden.

Geitenmelk voor Valençay

De familie Berthlelot levert melk aan Fromagerie Jacquin. Van hun geitenmelk wordt de Franse AOP-kaas Valençay gemaakt. De eisen voor het leveren van melk voor de kaas Valençay zijn zeer uitgebreid en streng. De familie Berthlelot doet dit allemaal terwijl ze ook 700 hectare luzerne en graan verbouwen.

Gehecht aan de 2RO zonder hem gezien te hebben

Bij de aftrap van de bouw van de nieuwe stallen, werd duidelijk dat ze een nieuw melksysteem nodig hadden ter vervanging van hun oude melkcarrousel, die te klein was om 1.200 geiten te melken.

De familie Berthelot hoorde over de 2RO en zonder te twijfelen of de apparatuur te hebben gezien, besloten ze dat ze een 2RO op hun boerderij wilden. Hun keuze werd later versterkt door een bezoek aan de boerderij van de familie Wiarda – Galama in Nederland. Ze zagen de 2RO in actie en konden de boer veel vragen stellen.

De kwaliteit van het 2RO-platform, de brede ingang voor de geiten, de eenvoud van het Quick Up-systeem en het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft, waren de belangrijkste redenen om voor de 2RO te kiezen.

Zijaanzicht van de 2RO

Doelen voor melkkwaliteit en -hoeveelheid overtreffen

De familie Berthelot is zeer tevreden over de prestaties en service van de 2RO. Het belangrijkste doel van het nieuwe melksysteem was het bieden van comfort tijdens het melken en efficiëntie voor hun groeiende veestapel.

Toen we de boer Olivier Berthelot vroegen wat er veranderd is sinds hij de 2RO heeft, antwoordde hij: “Wat een winst voor het melken en de melkkwaliteit!”

Sinds de installatie van de 2RO zijn de doelen voor melkkwaliteit en -hoeveelheid overtroffen. Er worden 900 geiten gemolken in 1 uur en 25 minuten en het celgetal bleef laag.  Sinds de installatie van de 2RO is het celgetal aanzienlijk gedaald tot tussen de 1,4 en 1,5 miljoen.

“Ik ben helemaal tevreden over de machine, de service en de prestaties” aldus boer Olivier Berthelot.

De familie Berthelot is in augustus 2023 begonnen met melken met een 2RO met 80 stands. De installatie werd gedaan door DB Elevage met medewerking van SAC Frankrijk en SAC Nederland.

Geiten in de wachtruimte
SAC
Over SAC
SAC levert melkoplossingen die uw dagelijkse werk vereenvoudigen in een ergonomisch optimale omgeving met focus op de geit en haar comfort. Samen kijken we naar uw doelen en uitdagingen, zodat we gezamenlijk de best passende oplossingen vinden, voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief