Gezondheid

Blauwtong: geen duidelijke toename in sterfte van geiten

Er is tussen begin juli en 15 augustus 2024 geen duidelijke toename in sterfte van geiten in relatie tot het blauwtongvirus. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren. De GD hield een enquête onder schapen- en geitenhouders.

Sinds begin juli 2024 beïnvloedt het blauwtongvirus opnieuw voor een groot deel de diergezondheid van herkauwers in Nederland. Binnen enkele weken heeft het virus zich over het hele land verspreid. Om zicht te houden op de situatie heeft de GD een enquête uitgezet onder dierhouders van herkauwers. Deze enquête is door 718 schapenhouders en 68, hoofdzakelijk kleinschalige, geitenhouders ingevuld. Om een indruk te krijgen van de impact van het blauwtongvirus op de diergezondheid is daarnaast het sterfteverloop van schapen en geiten gemonitord aan de hand van I&R-data.

Uit de onderzoeken is gebleken dat tussen begin juli en 15 augustus ongeveer 7.000 extra schapenlammeren zijn gestorven. Ook zijn er circa 14.000 extra schapen (ouder dan 1 jaar) gestorven. Zoals gezegd is er bij geiten geen duidelijke toename in sterfte gemeld. (GD)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief