Fokkerij | Management

Nieuw managementprogramma GIT

Goat Improvement Technology (GIT), een samenwerking tussen Goat Improvement Company (GIC) en de Nederlandse Schapen en Geitenfokkers Organisatie (NSFO), introduceert een managementprogramma voor melkgeitenhouders.

Het managementprogramma is een oplossing voor onder andere het koppelen met RVO, dierziekte-registratie, een voermodule en een melkmodule. Het speerpunt van de software is de mogelijkheid om fokwaardes te schatten voor alle geiten en bokken op het bedrijf. GIT biedt niet alleen fokwaardes voor melk, vet en eiwit, maar ook voor celgetal en ureum, wat geitenhouders helpt om op gezondheid en eiwitefficiëntie te fokken. “Dankzij de onafhankelijke fokwaardes, berekend door Wageningen Universiteit, hebben veehouders nu een transparant en betrouwbaar systeem om de genetische vooruitgang van hun dieren te bevorderen”, zegt Jehan Ettema, directeur GIT.

Persistent of niet

De melkmodule maakt allerlei berekeningen, zoals de verwachte 350 dagen- en levensproductie. Daarnaast voorspelt de software voor alle geiten hoe de lactatiecurve eruit gaat zien; zowel de hoogte van de piek als de persistentie. De software visualiseert voor elke geit een schatting van de 730-dagen productie. De veehouder kan daarmee voor elke geit na een paar melkcontroles al zien of ze met een persistentie lactatie bezig is.
De opzet en inhoud van het programma is gemaakt met input van geitenhouder en GIC-nucleusboeren.

In de oktober-editie van vakblad Geitenhouderij staat een uitgebreider artikel over het nieuwe managementprogramma.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief