Kennispartnerbericht van Vitalve

Sturen op voerwinst voor een hoger rendement

Voor geitenhouders is inzicht in cijfers cruciaal om te sturen op een hoger rendement. Een belangrijke maatstaf daarbij is de voerwinst per geit per dag. Het aantal geiten wat gehouden mag worden is limiterend, daarom is het noodzaak per dier een zo hoog mogelijke voerwinst te behalen. We berekenen de voerwinst door de melkopbrengsten in beeld te brengen en hier alle voerkosten vanaf te halen. Dus zowel kosten voor ruwvoer, krachtvoer, bijproducten als additieven.

De invloed van productie en rantsoen

De melkprijs heeft een grote invloed op de voerwinst, maar is vaak lastig te beïnvloeden. Waar de geitenhouder wel invloed op heeft, zijn de kosten en efficiëntie van het rantsoen en de productie per dier. Door kritisch te kijken naar de voerkosten en te sturen op een optimale productie van vet en eiwit per geit, is het mogelijk om de voerwinst te verhogen. Dit vraagt om een goede balans tussen voeropname, piekproductie en de voerefficiëntie van elk dier.

Resultaten uit de praktijk

Cijfers uit de VitalMonitor van Vitalvé, een app die wekelijks inzicht geeft in de resultaten van je bedrijf als geitenhouder, laten zien dat bedrijven met een hoge productie van vet en eiwit een aanzienlijk hogere voerwinst realiseren. Met de VitalMonitor sturen we op een zo hoog mogelijke voerwinst per geit per dag door nauwkeurig de melkopbrengsten en voerkosten te monitoren. De grafiek hieronder laat de ontwikkeling van de voerwinst van onze klanten zien vanaf begin 2023. In augustus 2024  was de voerwinst bij de 25% best presterende bedrijven gemiddeld €1,59 per geit per dag, terwijl de laagst presterende bedrijven uitkwamen op €1,37. Voor een bedrijf met 1200 melkgeiten betekent dit op jaarbasis een verschil van bijna €100.000. Dit toont aan hoe groot de noodzaak is om technische resultaten te verbeteren.

Piekproductie als succesfactor

Een belangrijke succesfactor voor het verhogen van de voerwinst is de productie van de dieren. Het start met een hoge piekproductie van de verse dieren. Hoe hoger een dier piekt in de eerste fase van de lactatie, hoe beter de prestaties zijn gedurende de rest van de lactatie. Dieren die een hoge piekproductie halen met een maximale voeropname, behouden deze productie langer en realiseren een hogere voerwinst. Voerefficiëntie is hierbij belangrijk, echter kan deze ook te hoog zijn bij verse dieren. Een hoge voeropname is cruciaal om de piekproductie ook lang vast te houden.

Voerkosten en voeropname

Naast productie speelt ook het totale rantsoen een rol in de voerwinst. De voerkosten per kilogram droge stof van een rantsoen variëren momenteel van €0,29 tot €0,35. De totale voerkosten per geit per dag zijn uiteraard afhankelijk van de droge stof opname. Een verschil van 2 cent in voerkosten per kilogram droge stof resulteert in een verschil van €0,06 in voerwinst. Hoewel deze invloed kleiner is dan die van de melkprijs, blijven optimalisaties in rantsoenkosten belangrijk voor het bedrijfsresultaat.

Samen werken aan optimalisatie

Om het rendement op je bedrijf verder te verhogen, is inzicht in cijfers noodzakelijk. Met de juiste tools en begeleiding kunnen geitenhouders samen met onze adviseurs gericht sturen op een hogere voerwinst. Wil je weten hoe de VitalMonitor jouw bedrijf kan helpen om de voerwinst te optimaliseren? Neem dan contact met ons op!

Vitalve
Over Vitalve
Tevreden over je voer? Dan begint het pas! Wij staan voor je klaar met advies en monitoren je voortgang met de VitalMonitor. We zorgen voor een constante, op maat gemaakte samenstelling, volledig transparant. Zo identificeren we samen jouw uitdagingen en optimaliseren we het rendement van jouw bedrijf.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief