Gezondheid

Ander serotype blauwtongvirus vastgesteld

Bij een schaap op een bedrijf in Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) en bij een koe en haar kalf op een bedrijf in Harmelen (gemeente Woerden) is vorige week blauwtong serotype 12 vastgesteld. Dit serotype is nog niet eerder voorgekomen in Nederland, maar heerst wel in andere landen buiten Europa. Dat meldt het ministerie van LVVN.

De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft aanvullend onderzoek uitgezet om de situatie in kaart te brengen. Ze hoopt deze week met meer informatie te kunnen komen over de verspreiding van serotype 12.
Verder zullen alle verdachte blauwtongmonsters nu extra worden onderzocht om te bepalen of het gaat om BTV-3 en/of een ander serotype.

Geen vaccin voor BTV-12

Op dit moment is er geen vaccin beschikbaar voor serotype 12. Er is nog onvoldoende informatie over de verspreiding en het ziektebeeld om te kunnen vaststellen of een nieuw vaccin nodig is. Het ministerie heeft vaccinproducenten echter uit voorzorg al op de hoogte gebracht van deze nieuwe variant.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief