De zichtbare afwijkingen aan de organen van geiten (en schapen) als gevolg van blauwtong, zijn nu minder uitgesproken dan in het eerste jaar van de blauwtong-uitbraak. Echter, de interne orgaanschade lijkt bij bepaalde dieren wel aanwezig. Dat blijkt uit de sectie-uitslagen die Royal GD uitvoert.
In 2023 zag GD ernstig longoedeem (vocht), schade aan de penswand, wondjes in de bek en soms aan de klauwen. Dit seizoen ziet GD op sectie vooral gering oedeem van de lippen en longoedeem. Worden de dieren onder de microscoop nader bekeken, dan is bij geiten vaak sprake van hyperemie (overmatige aanwezigheid van bloed) en oedeem rondom de vaten in de hersenen. Deze dieren vertoonden veelal hersenverschijnselen. GD acht het van belang om andere oorzaken hiervan zoals listeriose, cerebrocorticale necrose (CCN) of caprine arthritis encephalitis (CAE) uit te sluiten.
Andere aandoeningen kunnen verergeren
Kortom, zowel schapen als geiten vertonen als gevolgd van het blauwtongvirus een beeld van gegeneraliseerde vaatschade, met meer of minder oedemen en degeneratie in diverse organen. Het is voorstelbaar dat de aanwezigheid van andere aandoeningen een rol spelen bij uitval van dieren. Zo lijken haemonchose en longontsteking het beeld te verergeren.
Interne orgaanschade
Bij dieren die uitgebreider worden onderzocht blijkt vaak wel sprake van kenmerkende ulceraties (zweren) in de bek, gezwollen tong of ulceraties van de neusspiegel. Deze laesies genezen binnen één tot enkele dagen, maar dat wil niet zeggen dat de ziekte op zijn retour is. De interne orgaanschade, met name de long-, hersen- en spierschade, wordt bij bepaalde dieren daarna pas erger.
Geen subsidie meer
Per eind september hebben de opdrachtgevers van de diergezondheidsmonitoring besloten om de PCR op blauwtongvirus (BTV) niet langer te subsidiëren binnen de gesubsidieerde sectie. Wilt u naar aanleiding van de sectie toch een uitslag van de PCR BTV ontvangen, dan kunt u dat bij GD aanvragen (pathologie@gddiergezondheid.nl, vermeld het sectie-inzendnummer). Tegen aanvullende kosten (€137,45) wordt het bewaarde orgaanmateriaal dan alsnog onderzocht op de aanwezigheid van BTV.