Het strooien van zeolieten in de lammerenstal geeft een significante reductie in ammoniakvorming. In een praktijkproef toonde HAS-student Sam Vermeer aan dat de gebruikte zeolieten voor 28,4 procent minder ammoniak zorgen.
Vermeer voerde de proeven uit in opdracht van Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk. Herkauwersdierenartsen Gert Prosman en Maarten van den Bosch denken dat zeolieten naast ammoniak reduceren, ook hun bijdragen kunnen doen aan diergezondheid.
Bijzondere structuur
Clinoptiloliet-zeolieten zijn kleimineralen met een bijzondere molecuulstructuur die onder andere ammonium en fosfaat kunnen binden. Door de binding kan geen ammoniak worden gevormd waardoor de emissie van ammoniak wordt gereduceerd en de stallucht gezonder wordt. Een bijkomend voordeel is dat het gebonden ammonium op het land langzaam vrijkomt wat de gewasgroei gunstig zou beïnvloeden.
1,7 kg zeolieten
De praktijkproef vond plaats op de 4 Vennekeshoeve in Oirschot. Daar werd de lucht van twee vrijwel identieke afdelingen met 100 lammeren gedurende enkele weken doorlopend gemeten. In één afdeling werd dagelijks 1,7 kg zeolieten gestrooid. Dit bleek tot een ammoniakreductie van 28,4 procent te leiden. Ook bij uitmesten bleef het ammoniak 31,4 procent lager dan in de controlegroep.
Extra proeven
Vermeer deed nog een laboratoriumproef waarin hij meerdere typen zeolieten bekeek. De gebruikte zeoliet in de praktijkproef realiseerde hier een vergelijkbare reductie als in de praktijkproef: 33 procent. De best presterende zeoliet gaf een reductie van 57 procent.
Deeloplossing
Hoewel er niet is bemeten volgens de officiële RAV-richtlijnen, concludeert Vermeer dat zeolieten een deeloplossing kunnen bieden bij het voldoen aan de reductieopgaves van 70 procent.