Boerengeitenkaas, -yoghurt en -kwark scoorden op 3 april hoog op Cum Laude 2014, de verkiezing van de beste Boerenkaas en andere kaas en zuivel van de boerderij. De verkiezing vond plaats op Fort Wierickerschans in Bodegraven.
Klaver Kaas in Winkel maakte de beste boerengeitenkaas. Het betrof een oude geitenkaas. De beste boerenkwark kwam van geitenboerderij De Brömmels van Bert en Ellen Kots in Winsterswijk Woold. De smaakdeskundigen van Cum Laude waardeerden onder meer de gladde structuur van de kwark en de smaak: de smaak van de geit is aanwezig, maar niet overdreven.
Tina Verhoef van Mooi Mekkerland in Stolwijk maakte de beste boerenyoghurt. Met haar boerengeitenkwark eindigde ze op de tweede plek.
Volgens Bert Kots van De Brömmels laten deze goede scores van boerengeitenzuivel zien dat mensen in zijn voor nieuwe smaken.
De gladdere structuur van geitenzuivel ten opzichte van koeienzuivel heeft te maken met de eiwitsamenstelling in geitenmelk, vertelt zuiveltechnologe Barbara Hart.
Alle uitslagen van Cum Laude 2014 vindt u op www.boerderijzuivel.nl.