Melken | Melkprijs

Prijsdip geitenmelk niet makkelijk op te vangen

Geitenbedrijven kunnen bij een dip in de melkprijs sneller in de problemen raken dan gedacht. Dat zegt financieel adviseur Jan Dortmans op de website van DLV Advies. Volgens de adviseur ligt de kritieke prijs per 100 kilo melk bij veel bedrijven op ongeveer  55 euro inclusief privé-onttrekkingen.

“Als je naar de cyclus kijkt, zitten we momenteel in een dalende lijn. Vergeleken met dezelfde maand in 2014, 2015 en 2016 is de melkprijs lager.”

Jan Dortmans vindt dat geitenhouders momenteel rekening moeten houden met een mogelijke prijsdaling. Het kan zijn dat de melkprijs dit jaar, net als in juli 2013, richting de 50 ct/kg gaat. De wereldwijde markt voor geitenmelk groeit ieder jaar met zo’n 6 procent. Het aantal geiten per bedrijf in Nederland groeit momenteel veel sneller.

Volgens Dortmans heeft de afgelopen drie jaar zo’n 25 procent van de geitenhouders uitgebreid. “De vraag is of de markt deze groei aankan. Het kan zijn dat de prijs naar de kritieke opbrengstprijs zakt.” Om hierop te kunnen reageren moeten geitenhouders eerst weten hoe hun kritieke opbrengstprijs is opgebouwd. Is hij namelijk opgebouwd uit lage vaste lasten en een slecht bedrijfsmatig prestatieniveau, dan moet zo’n geitenhouder heel kritisch gaan kijken hoe hij zijn technische resultaten kan verbeteren. Maar als het een bedrijf is dat technisch top draait, maar een hoge vaste lastenstructuur heeft, moet hij kritisch naar zijn vaste lastenstructuur gaan kijken. Besparen op de vaste lastenstructuur betekent bijvoorbeeld grond verkopen, de aflossing vertragen/uitstellen, andere financiële opzet of minder betaalde arbeid inhuren c.q. werk uitbesteden. Dortmans: “Extra aflossen lijkt soms een goede optie, maar banken eisen steeds meer dat agrarische bedrijven zelf hun financiële buffer aanleggen.” Om moeilijke tijden te kunnen overleven moet er dus een buffer zijn. En technisch moeten bedrijven goede resultaten kunnen tonen.

Welke maatregelen?

Wat betreft tactieken om een prijsdip te overleven heeft Dortmans zeker ideeën. “Ik zie dat veel geitenhouders soms met geiten van vijf jaar oud werken die financieel niet optimaal meer draaien. Het is misschien niet duurzaam, maar tijdig vervangen zorgt wel dat je rollend jaargemiddelde omhooggaat.“ Een ander onderdeel waarop nog bespaard kan worden, zijn arbeidskosten. Dat kan door middel van automatisch voeren, ook de overstap naar individueel voeren per geit is een enorme verbetering. “Daar kun je als geitenhouder je resultaten echt mee verbeteren,” aldus Dortmans. “Automatiseren is, kostprijstechnisch gezien, belangrijker dan een of meerdere spanten erbij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
MelkenMelkprijs
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief