Melkgeitenhouders die vanaf donderdag 15 juli weer geiten mogen stallen op hun bedrijven, willen alleen gevaccineerde dieren toelaten en willen geen dieren importeren. Zij gaan daarmee verder dan de regelgeving voorschrijft.
De geitenhouders die dieren zijn kwijtgeraakt vanwege de bestrijding van Q-koorts, mogen van de ministers Ab Klink (Volksgezondheid, VWS) en Gerda Verburg (Landbouw, LNV) vanaf donderdag 15 juli weer nieuwe dieren aanvoeren. De aanvoerstop is vanaf dat moment opgeheven.
Geitenhouders hebben zelf aangegeven geen dieren vanuit het buitenland te willen importeren, omdat die mogelijk besmet zijn of nog gevoelig zijn voor Q-koorts. In het buitenland zijn bijna geen dieren gevaccineerd met het Coxevac vaccin en er zijn nog geen Q-koorts monitoringsprogramma’s opgezet. Deze extra aanvoerbeperking ligt de sector zichzelf op.
Kwaliteitssysteem
Toon van Hoof, LTO portefeuillehouder Diergezondheid, heeft zich persoonlijk ingezet voor deze benadering. LTO werkt nauw samen met de afnemers van geitenmelk om het invoeren van deze vrijwillige importbeperking nog voor donderdag te realiseren. De module ‘Preventie Q-koorts’ wordt onderdeel van het zogenoemde KwaliGeit en andere kwaliteitssystemen. “Daarmee geven we een belangrijk signaal. Wij willen niet dat mensen ziek worden van onze geiten”, aldus Van Hoof.
Markt
Als gevolg van de ruiming van geiten is er een enorm tekort aan dieren. Afgelopen maanden zijn ruim 50.000 drachtige geiten, melkschapen en bokken geruimd. Er is een acuut tekort van tienduizenden dieren.
Het is voor de melkgeitenhouders van groot belang dat voor 15 juli de ministers ook het levenslange fokverbod opheffen. Dan kunnen geitenhouders ook met hun eigen gevaccineerde dieren fokken en hun veestapel op peil brengen. Een motie met die strekking is door de Tweede Kamer aangenomen.
Gezondheid