Er is een belangrijke middengroep in de samenleving die genuanceerder over dieren denkt dan uit het gepolariseerde beeld dat in de (sociale) media naar voren komt. Dat maakt de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) op uit de resultaten van een publieksonderzoek met tweeduizend deelnemers naar ‘de staat van het dier’ in Nederland.
Volgens de RDA zijn er geen grote verschillen in opvattingen over dieren tussen mannen en vrouwen, tussen mensen uit stedelijke omgeving en landelijk gebied. Jongeren geven wel sterker aan dat dieren hen aan het hart gaan dan ouderen.
‘Slepende kwesties oplossen’
De RDA dringt in eerste reactie op het publieksonderzoek aan op het voortvarend aanpakken van een aantal ‘slepende kwesties – die soms al vijfentwintig jaar spelen’ rond dierenwelzijn en -gezondheid. Als voorbeelden noemt de RDA: krappe behuizing, verveling, transport over lange afstand, gezondheidsproblemen bij huisdieren als gevolg van fokkerij en dierenwelzijn bij bestrijding van dierplagen. Daarbij is volgens de RDA een belangrijke rol weggelegd voor de overheid.
Eindrapport later dit jaar
Tijdens het RDA-jubileumcongres in Santpoort op 14 februari werden de eerste resultaten van het publieksonderzoek gepresenteerd. Ook werd er gediscussieerd over een aantal ‘schurende kwesties’ in onze omgang met dieren. Later dit jaar zal de raad zijn eindrapport opleveren. De RDA wil de enquête periodiek herhalen om de ontwikkeling in de opvattingen over onze omgang met dieren te kunnen blijven volgen. (Bron: Veearts.nl)