Het CVI, de GD en het RIVM gaan landbouwhuisdieren onderzoeken op het voorkomen van tekenencefalitisvirus (tick-borne encephalitisvirus of TBE-virus). Dat meldt Veearts.nl.
Zoals de naam van de ziekte al doet vermoeden wordt het virus overgebracht door besmette teken. Het RIVM vond het virus in teken op de Sallandse Heuvelrug. Op de Utrechtse Heuvelrug raakte een persoon besmet met het virus na een tekenbeet. Het was voor het eerst dat het virus in Nederland werd aangetoond bij een mens.
Het nieuwe onderzoek richt zich op besmetting van ‘bedrijfsmatig gehouden kleine herkauwers’ die blootgesteld zijn aan teken. Van die bedrijven zullen monsters verzameld worden om te testen op antistoffen tegen tekenencefalitis. Daarmee kan worden vastgesteld of het TBE-virus circuleert bij (landbouwhuis)dieren in Nederland. Mogelijk waart het virus al langere tijd rond in Nederland. In andere landen, waaronder Duitsland, is het virus al veelvuldig in teken gevonden en raakten al meerdere mensen besmet.
Een zeldzame besmettingsroute voor de mens is het drinken van rauwe melk of het eten van rauwmelkse (verse) kaas uit melk van schapen, geiten en koeien die besmet zijn met het virus. Zij scheiden het virus dan uit in de melk. Het virus geeft bij de dieren over het algemeen geen symptomen.
Milde tot ernstige gevolgen
Wanneer mensen door besmette teken worden gebeten, blijft in 30 procent van de gevallen de beet onopgemerkt. Infectie met TBE-virus kan milde tot ernstige gevolgen hebben. Variërend van koorts, vermoeidheid, pijn tot milde hersenvliesontsteking tot een ernstige hersenontsteking. Ook kunnen er neurologische restverschijnselen optreden.