Algemeen

Protocol voor stamboekopname aan huis

De Boergeitinspecteurs van de fokcommissie Boergeit hebben met elkaar een protocol uitgewerkt voor het veilig organiseren van vrijwillige stamboekopnames aan huis. Het starten hiervan zou in de zomermaanden opgepakt kunnen worden en het kan in het najaar doorlopen.

Door corona zijn grote samenscholingen tot 1 september verboden. Om ook in 2020 nog het competitieaspect enigszins te beleven en te delen in dit najaar, heeft de fokcommissie Boergeit enkele initiatieven ontplooid. Een daarvan is het protocol dat een veilige (vrijwillige) stamboekopname aan huis mogelijk maakt. Belangrijkste punt uit het protocol is dat tijdens de huisopname alle door RIVM voorgeschreven maatregelen genomen moeten (kunnen) worden om infectieoverdracht te voorkomen. Dat betekent dus onder andere dat er geen fysiekcontact plaatsvindt tussen de aanwezigen en dat het aantal aanwezige deelnemers en medewerkers op het terrein tot een minimum beperkt wordt; er worden geen ‘kijkers’ uitgenodigd. ‘Voor een huisopname bestaat het team uit 2 stamboekinspecteurs die ieder voor zich reizen en 1 voorbrenger die dus thuis is, bij voorkeur geassisteerd door een huisgenoot bij het wisselen van de dieren tussen twee stamboekopnames’, zo beschrijft het protocol. 
Verder worden er geen opnames verricht van meer dan één fokker per adres, en moet de eigenaar bij het aanmelden voor een huisopname aangeven met welke dieren hij deelneemt.

Strak schema

De stamboekinspecteurs krijgen strikte regels mee. Zij reizen alleen, schudden geen handen, desinfecteren de benodigde materialen en hun handen tussen de opnames door, en lopen niet gelijktijdig maar na elkaar om de op te nemen dieren heen. De inspecteurs werken tijdens de stamboekopnames volgens een strak schema en zij dienen het erf zo snel mogelijk na een opname te verlaten. Van de fokkers wordt gevraagd dat zij stipt op tijd klaar staan met de eerste geit voor de aanvang van de huisopname. Voor elke opname wordt een kwartier aan tijd ingeboekt, inclusief het maken van een foto. Deze foto wordt in het najaar of  volgend voorjaar gebruikt om kennis te delen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief