Dat het tankmelkonderzoek een positief resultaat oplevert en twee weken later wellicht een negatief oordeel velt, is mogelijk. Het betekent niet dat de PCR-test niet goed is; een geit scheidt de bacterie nu eenmaal niet continu uit. Dat zeggen onderzoekers bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad.
De rechtszaken die geitenhouders om die reden aanspannen, dat de test niet betrouwbaar is, zullen dus stuk voor stuk worden afgewezen. “De test geeft geen vals-positieve uitslagen. Dat wil zeggen dat als een tank eenmaal positief is getest, er ook besmette dieren in die stal aanwezig zijn, al zijn volgende tankmelktests misschien negatief”, vertelt onderzoeker Hendrik Jan Roest.
Dat een test niet altijd positief blijft, heeft te maken met de uitscheiding van de geit. Roest vertelt: “Die is vanaf het aflammeren erg hoog, neemt daarna geleidelijk af om vervolgens rond een bepaald niveau te schommelen. Ook over de jaren kan de uitscheiding van de bacterie door een geit variëren.”
Het omgekeerde, dat de test negatief is terwijl een bedrijf wel besmet is, kan wel gebeuren. “Onder andere het tijdstip waarop je test en de dieren die je dan test bepalen of de uitslag positief of negatief wordt. Door vaker te testen heb je kans dat je de geiten op een ander moment in de cyclus test, waardoor de kans groter wordt dat je een besmetting vindt”, aldus Roest.
De enige manier dus om zekerheid te krijgen over een eventuele besmetting op een bedrijf is door de PCR-test gedurende een lange periode vaak te gebruiken.
Gezondheid