FarmTrace – een techbedrijf dat productieketens inzichtelijk maakt door data te verzamelen vanaf de bron – neemt automatiseringsbedrijf VSM Automatisering B.V. (moederbedrijf RUMA en Elda ICT Services) over. Daarmee kan het dataplatform FarmTrace grootschalig uitrollen in Europa.
FarmTrace stelt producenten, retailers en consumenten in staat hun product tot aan de oorsprong te traceren. Denk hierbij aan cijfers over het gebruik van antibiotica op een melkveebedrijf of de daadwerkelijk gemeten uitstoot bij het vervoeren van de producten. Het resultaat: alle productieprocessen worden in detail meetbaar en minder verspilling wordt mogelijk dankzij een beter functionerende keten. Bovendien kan de consument in de toekomst zelf meer zeer gedetailleerde informatie vinden over het product. Het techbedrijf heeft software geïmplementeerd en voert diensten uit voor inmiddels 20.000 Europese en Amerikaanse boerderijen, toeleveranciers en verwerkers. Verwachting is dat dit aantal na de overname van het Nederlandse automatiseringsbedrijf gaat groeien van 30.000 in 2021 naar 100.000 in 2025.
Beter verdienmodel
Door de overname van VSM, het bedrijf van Johan Vloet, betreedt FarmTrace versneld de Europese markt. Vloet: “Als FarmTrace-combinatie kunnen we direct een meerwaarde worden in Nederland. We gaan ons inzetten om melkvee-, geiten en schapenhouders een beter verdienmodel, meer kennis, inzichten en daarmee een betere positie in de markt te bieden.” De overname betekent een nieuwe directie voor VSM, maar gebeurt met behoud van bedrijf en personeel en VSM zal zelfstandig doordraaien.
Vanaf de bron
FarmTrace wil voor haar klanten de boerderij- en productiegegevens beschikbaar en inzichtelijk maken en meet daarvoor vanaf de bron. Zo wordt de productie van melk traceerbaar gemaakt tot aan de specifieke boerderij. FarmTrace werkt bijvoorbeeld samen met meerdere lokale initiatieven. De voedingswaarde van de melk van deze specifieke boeren wordt gemeten met de technologie van FarmTrace. De boeren maken gebruik van een aantal uiteenlopende services van FarmTrace, terwijl ze eigenaar blijven van de verzamelde data. Met toestemming van deze veehouders gebruikt FarmTrace onder licentie verzamelde informatie, in dienst van onder andere voerleveranciers, genetica, robot leveranciers en zuivelverwerkers in de agriketen verzamelt FarmTrace gegevens, om ze vervolgens (anoniem) overzichtelijk te maken via het dataplatform. Dit proces is volledig geautomatiseerd.