Lammeren | Premium

Voorbereidingen op de lammerperiode

De lammertijd komt eraan of geitenhouders zitten er al midden in. Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt wel eens gezegd. Geitenspecialisten Ingrid Swinkels en Daphne Hermens van Voergroep Zuid gaven deze week in een webinar verschillende tips.

De juiste voorbereiding voor het aflamseizoen begint al bij de dragende geiten. Als altijd is voldoende lucht, licht (250 lux op dierniveau) en goed bereikbaar water belangrijk. Maar voor dragende dieren komt daar logischerwijs voldoende ruimte bij. De geiten dijen uit en verdienen 1,5 m2 ligruimte en 40-45 cm vreetruimte. Swinkels adviseert ook om kalk te strooien in de pot, omdat dit de groei van bacteriën vermindert.

Plannen

Een aantal zaken rondom de aflamperiode vraagt om een goede (jaar)planning. Zo is een horizontale houding van de dragende geit aan het voerhek belangrijk. Staat ze te ver voorover dan drukt de vrucht op de maag waardoor haar voeropname zal dalen; staat de geit achterover dan is er het risico van een prolaps. “Plan het uitmesten dus, bijvoorbeeld op een jaarplanning. Mest de stal 6 weken voor het aflammeren uit.”
Een plan van aanpak voor de lammerperiode kan ook helpen; leer daarbij van de afgelopen lammerperiode. Verwerk hierin ook onthoornen en enten. “Vooral tijdig onthoornen, op ongeveer 2 weken leeftijd, is belangrijk”, geeft Hermens aan. “Als de hoorntjes al te groot zijn, bestaat er kans op schade aan de kop van het lam.”

Hygiëne

Ook in de lammeren- en opfokstal beginnen de voorbereidingen al vroeg; eigenlijk al na afloop van de vorige lammerperiode. Hermens: “Na een lammerperiode kun je de stal het best direct uitmesten en ontsmetten. Een lege, droge stal is vervolgens de beste manier van ontsmetten.”
Hygiëne is natuurlijk zeker bij kwetsbare lammeren belangrijk. Hermens: “Zorg voor een hygiënesluis en ontsmettingsbak waar je door moet, houd overalls en laarzen van de opfokstal en melkgeiten gescheiden en trek elke dag een schone overall aan. Werk van jong naar oud om het overdragen van eventueel aanwezige ziektes bij de melkgeiten naar de lammeren, te voorkomen. Draag handschoenen als je de lammeren hanteert, zo kun je de overdacht van zere bekjes naar de mens voorkomen.”
Registratie van alles wat er in de lammerafdeling gebeurt, blijkt wel eens lastig, zo merken de geitenspecialisten. “Gebruik dan een hokkaart. Daarop kun je alles noteren; wat, wanneer en hoeveel een lam heeft gedronken en welke behandelingen het heeft gehad.”

Warmte en temperatuur

Swinkels en Hermens raden in de lammerafdeling een temperatuur aan van 18 tot 20 graden Celsius, en een luchtvochtigheid van 60 procent. Boven de pas geboren lammeren hangt idealiter een lamp van 150 Watt. Hermens: “Bij meer dan 150 Watt is er kans dat de lammeren uitdrogen en bij minder dan 150 Watt drogen ze niet snel genoeg op.” Lammeren mogen best tegen elkaar aan liggen om elkaar warm te houden, maar als ze op elkaar liggen is het duidelijk te koud in de stal. En heel belangrijk: er mag geen tocht zijn in de stal.

Op tijd

Beide dames adviseren om tijdig alle materialen en middelen in huis te hebben. “Denk aan oornummers en een kniptang, ontsmettingsmiddel (jodium met alcohol), glijmiddel, handschoenen, merkspray, medicijnen, flessen, slangetjes, melkpoeder, biest, strooisel.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief