Het RIVM onderzoekt of mensen die in de periode van 2007 tot en met 2009 Q-koorts hebben gehad een hogere kans hebben op het krijgen van COVID-19, veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Er wordt ook gekeken of een infectie met COVID-19 mogelijk ernstiger verloopt bij mensen die Q-koorts hebben gehad.
Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft opdracht gegeven voor het onderzoek in Noord-Brabant. Hij zei in september in de Tweede Kamer dat mensen in de Q-koortsregio’s, met name Noordoost-Brabant, ook ernstig getroffen zijn door COVID-19. “Het lijkt ernstiger dan elders, maar voordat je daarover conclusies trekt, moet je dat wel zeker weten”, aldus De Jonge.
Het onderzoek naar een eventuele relatie tussen Q-koorts en COVID-19 staat los van een mogelijk onderzoek naar luchtkwaliteit, veehouderij en (de ernst van het verloop van) COVID-19-infecties.
Deelnemers uitgenodigd
Op 14 januari begon het RIVM met het onderzoek in Noord-Brabant naar Q-koorts en COVID-19, samen met onder andere de GGD Hart voor Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderzoekt Voor dit onderzoek worden gericht deelnemers uitgenodigd.