Niet medio 2022, maar eind 2024 zal het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III zijn afgerond. Dat verwachten de ministers Schouten (LNV) en Van Ark (Medische Zorg en Sport). De vertraging komt door de coronacrisis, schrijven de ministers in een brief aan de Tweede Kamer.
De belangrijkste reden voor vertraging is dat er veel meer tijd nodig is om genoeg patiënten te vinden voor het onderzoek naar longontsteking rondom geitenbedrijven. Voor het VGO-III-onderzoek worden epidemiologische analyses uitgevoerd van huisartsengegevens. Maar volgens de ministers Schouten en Van Ark worden er momenteel in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking gezien door huisartsen, vermoedelijk door de coronamaatregelen. Er zijn pas vijftien patiënten gevonden voor het onderzoek, terwijl er achthonderd nodig zijn.
Coronamaatregelen
Ook het deelonderzoek bij geitenhouders en werknemers van geitenbedrijven is vertraagd doordat het veldwerk niet kan doorgaan door de aangescherpte coronamaatregelen, aldus de ministers. Verder is er vertraging bij de laboratoriumwerkzaamheden, want werkzaamheden met betrekking tot corona krijgen voorrang, en laboratoriumonderzoek begint pas als er een bepaald aantal monsters is verzameld.
Naar verwachting zal het totale VGO-III-onderzoek pas eind 2024 zijn afgerond. De resultaten van deelonderzoeken worden mogelijk eerder bekendgemaakt.
Teleurstellend
LTO noemt de vertraging van het VGO-III-onderzoek teleurstellend. “Geitenhouders en hun gezin, maar ook omwonenden hebben behoefte aan inzicht. Een statistisch verband biedt geen duidelijkheid over het hoe en wat, en dus ook niet over de stappen die geitenhouders eventueel zouden kunnen nemen”, aldus Jeannette van de Ven van LTO. “De huidige onzekerheid raakt ons allemaal en we hebben er baat bij dat dit onderzoek zorgvuldig gebeurt, omdat anders de twijfels niet zullen worden weggenomen. Als dat langer duurt door omstandigheden waar niemand iets aan kan doen, dan is dat zeer vervelend.”