Voeren

Het juiste oogstmoment voor mais

Door de gunstige weersomstandigheden rijpt de mais op het land in snel tempo af. Daarom is het van belang om het gewas  te beoordelen op afrijping voor het bepalen van het juiste oogstmoment.  Verschillende veevoederbedrijven geven hiervoor tips.

Het gewenste droge stofpercentage van mais is 36 tot 38 procent, volgens ForFarmers. Het percentage is te beoordelen door zowel naar de stengel als de kolf te kijken. De stengel heeft een droge stofpercentage van 18 procent als de stengel groen is en er vocht uitloopt als hij gebroken wordt. Bij 30 procent heeft de stengel geen groene delen meer en is deze droog.

Hoogste zetmeelopbrengst bij volledig rijpe korrel

ForFarmers schrijft op de eigen website dat de hoogste zetmeelopbrengst wordt behaald als de maiskorrel volledig rijp is. Dit is te schatten aan de hand van de melklijn in de korrel. Een volledig rijpe korrel heeft een droge stofpercentage van 60 procent en is te herkennen aan de glazige gedeelten en het zwarte kurklaagje aan de onderkant. Daarnaast is hij hard en komt er geen vocht meer uit. Volgens een online bericht van Gebrs. Fuite BV is dit het oogstmoment voor MKS en CCM. Voor silomais ligt het oogstmoment bij een percentage van 55 procent. Hierbij is de korrel donkergeel, moeilijk in te drukken met de nagel en is er geen melklijn aanwezig.

Het droge stofgehalte van de stengel en de kolf samen bepalen de totale droge stof van de plant. De gehele plant heeft een droge stofpercentage van 40 procent als de stengel 30 procent droge stof heeft en de korrel volledig rijp is.

Tips voor een goede maiskuil

Naast het droge stofpercentage zijn er nog een aantal andere dingen van belang voor het verkrijgen van een goede maiskuil. Het begint met een schone kuilplaat om grond in het voer te voorkomen. Vervolgens moet de mais goed aangereden worden, zeker als deze wat droger is. Volgens een brochure van Agrifirm loont het om een inkuilmiddel te gebruiken, omdat de kosten van broeiverliezen hoger liggen dan die voor het toevoegen van een inkuilmiddel.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief