De komende maanden zullen de voerprijzen nog weer verder stijgen, zo verwachten agrarisch adviseur Accon avm en marktadviesbureau DCA Kenniscentrum. Maar in tegenstelling tot de situatie in de rundmelkveehouderij, zou de geitenhouderij niet bang hoeven zijn voor daarnaast een sterk dalende melkprijs, zo verwacht Tom Duncker van Sanimel.
“Nu al liggen de voerprijzen zo’n 30 tot 40 procent hoger dan vorig jaar en tot er meer zekerheid is over nieuwe oogsten, zal die stijging doorzetten”, aldus Andries Jan de Boer van Accon avm. “En omdat de meeste geitenhouders minder eigen land en dus minder eigen voer hebben dan de gemiddelde melkveehouder, tikken daar de verder stijgende prijzen nog harder door.”
Voor de boeren die wel zelf land hebben, raadt De Boer dan ook aan om extra gebrand te zijn op de eigen voerproductie en de kwaliteit daarvan.
Accon avm en DCA Kenniscentrum voorzien voor de rundmelkveehouderij de komende maanden dalende melkprijzen. ‘De grootste dip in het resultaat vindt naar verwachting de komende zomerperiode plaats. Mogelijk herstel van de melkprijs wordt pas verwacht vanaf september maar is nog uiterst onzeker’, zo schrijven zij in een gisteren verschenen persbericht.
Voor een sterk dalende melkprijs hoeven geitenhouders echter niet te vrezen, zo stelt Tom Duncker van Sanimel, dat zo’n 10 miljoen kg geitenmelk verhandelt. “Natuurlijk is zoals altijd de prijs per liter melk in de zomermaanden wat lager doordat de gehaltes lager zijn, maar over het algemeen wordt dat door het grotere volume gecompenseerd. De piekproductie die er altijd is van eind april tot begin augustus wordt nu heel gemakkelijk afgezet. Er is geen overschot. En straks in de winter komt er weer minder melk, terwijl ik niet verwacht dat de vraag dan minder wordt. De markt voor geitenmelk is op het moment hartstikke goed.”
Melken | Melkprijs | Voeren