Twee studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch maakten in opdracht van het Praktijknetwerk Ontwerp Duurzame Geitenstallen een invoertool voor melkgeitenhouders die een stal willen bouwen volgens de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) of hun bestaande stal aan die criteria willen aanpassen.
De invoertool is deze week gepresenteerd en getest door een aantal geitenhouders. De feedback van de geitenhouders wordt nog verwerkt door de studenten en vervolgens zal de invoertool voor alle geitenhouders online beschikbaar komen.
Hoe werkt het?
Na het invoeren van een aantal bedrijfsgegevens leidt de invoertool de geitenhouder langs alle zes de thema’s van MDV melkgeitenstallen, zoals ammoniakreductie, dierenwelzijn en diergezondheid. Bij elk thema horen een aantal criteria. De geitenhouder kan door te kiezen voor ‘ja’ of ‘nee’ aangeven of hij of zij aan die criteria kan/wil voldoen of er al aan voldoet. Voor elk criterium staat een aantal punten. Per thema dient een minimaal aantal punten behaald te worden om voor certificatie in aanmerking te komen. Met de invoertool krijg je gemakkelijk inzicht in het aantal te behalen punten per thema.
MIA, Vamil
Het certificatieschema Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) wordt beheerd door Stichting Milieukeur (SMK) en is gekoppeld aan de fiscale regelingen Mia/vamil. Wanneer een stal voldoet aan het certificatieschema MDV kan een bedrijf in aanmerking komen voor Mia en Vamil. De MDV Melkgeitenstallen is momenteel nog niet gekoppeld aan de fiscale regelingen, maar naar verwachting gebeurt dit in de loop van dit jaar.
Meer informatie over MDV Melkgeitenstallen vindt u op de website van SMK.
Management