Gezondheid | Melken | Voeren

Wat er gebeurt met de geit bij hittestress

Een lusteloze en suffe geit, een geit die ineens plat ligt. Met hoge temperaturen kan dat zomaar gebeuren als gevolg van hittestress. Geitendierenarts bij DAP Lintjeshof, Peter Vermoesen, maakte het deze zomer mee en deelt zijn bevindingen met ons.
Het eerste wat opvalt aan een geit die het warm heeft, is de versnelde ademhaling. Zo probeert het dier zo veel mogelijk warmte te verliezen. Vanaf een temperatuur van 25 à 30 °C zal een geit negatieve gevolgen van de warmte ondervinden. Hoe hoger de melkproductie, hoe lager die grens ligt. Ook een hoge luchtvochtigheid, van boven de 60%, bemoeilijkt het afkoelen. De inwendige temperatuur stijgt bij hogere voeropnames en dus zijn de betere, hoogproductieve geiten gevoeliger voor de hitte.
hittestress waterVermoesen weet dat in uitzonderlijke gevallen van hittestress de geit via de versnelde ademhaling een te grote hoeveelheid ionen verliest, waaronder kalium. Een tekort aan kalium, hypokalemie, leidt tot spierzwakte en depressie – een suffe geit dus. Door het toedienen van een infuus met elektrolyten en bicarbonaat, zal een geit snel herstellen van hypokalemie.
Dergelijke extreme gevallen zijn zeldzaam. De impact van hittestress in een koppel geiten is meestal van andere aard: minder drogestofopname, productieverlies en meer risico op pensacidose en clostridiumdiarree.

Hitte tegengaan

Een geit afkoelen gaat het best door te ventileren en daarnaast water te sproeien via sprinklers of vernevelaars. Bij het gebruik van sprinklers of vernevelaars is het wel zaak de pot niet te nat te laten worden, en toch het dier af te koelen. Sprinklers op het dak zetten is ook een optie.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk voldoende water beschikbaar te hebben voor alle dieren. Bij extreem weer zou je extra speciekuipen of iets dergelijks in de stal kunnen zetten. Onder normale omstandigheden drinkt een geit 4 liter water per kg droge stof. Bij temperaturen boven de 25 °C wordt dit 6 liter per kg droge stof, boven de 30 °C al gauw 8 liter.
Meer weten? Lees het volledige artikel in Geitenhouderij 4 – 2013 of vraag hier een proefnummer aan.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief