Uit onderzoek van Jeroen Tilburg blijkt dat één rund van de ongeveer 100 runderen die hij onderzocht, het genotype van de Q-koorts bacterie bij zich droeg dat ook mensen ziek maakt. Wat dit precies betekent, is nog niet bekend, weet onderzoeker Hendrik-Jan Roest van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad te melden.
Tilburg hoopt woensdag 25 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen te promoveren. Tilburg onderzocht, in samenwerking met (inter)nationale onderzoekslaboratoria, de uitbraken van Q-koorts en de verspreiding van Coxiella burnetii. Daartoe stelde hij bij 100 runderen het aanwezige genotype van de Q-koortsbacterie vast. Bij één van die runderen werd in de placenta het genotype gevonden dat bij de uitbraken in Nederland ook bij de mens wordt gevonden.
Nader onderzoek nodig
“Wat dit precies betekent, weten we niet”, zegt Hendrik-Jan Roest. “Het zou kunnen dat dit rund een incident is, of het is de eerste van een reeks.” Het genotype dat bij rundvee tot nu toe werd gevonden, is een heel specifieke, dat maar sporadisch bij mensen wordt gevonden. “Dat betekent waarschijnlijk dat dit genotype minder ziekmakend is voor de mens dan het genotype dat bij geiten is gevonden.” Runderen zouden dus een geringer risico voor de volksgezondheid vormen, hoewel 60 procent van de rundveebedrijven positief test op Q-koorts. “Dat nu bij een rund het genotype is gevonden waar mensen ziek van worden, vraagt om nader onderzoek. Dat gaan we dus ook doen”, aldus Roest.
Overeenkomst
In eerder onderzoek waar Roest bij was betrokken werd een overeenkomst aangetoond tussen de bacterie die Q-koorts bij mensen veroorzaakt en de bacterie die geiten in Nederland besmet heeft.
Uit buitenland
Tilburg stelde ook vast dat het genetische materiaal van de bacterie in Nederland deels overeenkomt met de bacterie die gevonden is bij uitbraken in Frankrijk en Duitsland. Dit geeft aan dat de bacterie waarschijnlijk afkomstig is uit een van deze landen.
Algemeen