Op de studiedagen Geitenhouderij van Agrifirm Feed op 26 en 28 novemver waren zo’n 110 geitenhouders aanwezig. De gezondheid van geiten stond centraal op deze leerzame, praktische studiedagen.
Op de eerste studiedag waren we te gast in de prachtige, karakteristieke ontvangstruimte van familie van Wolfwinkel uit Maarsbergen. Ruim vijftig geitenhouders, jong en oud, waren aanwezig. De tweede studiedag vond plaats in Hulten, waarbij ruim zestig geitenhouders aanwezig waren. Verkoopleider Wilbert Leermakers trapt af: “de melkprijs is goed te noemen. Het bedrijfsrendement is op dit moment is in ieder geval gezond!”.
€10.000 verdienen
“Omdat gezondheid van de geit altijd voorop staat heeft Agrifirm Feed het nieuwe concept PensBalans ontwikkeld”, vertelt nutritionist Rob Wientjes. ‘Wat levert het ons op?’, daarmee trapt hij af. Met PensBalans is er €10.000 te verdienen door minder uitval, hogere gehaltes, lagere krachtvoerkosten en een hogere voerefficiëntie. “70 tot 75% van de totale energievoorziening komt uit de pens”, vertelt Rob. “De geitenpens is ingesteld op een heel hoog fermentatieniveau, en bevat ook meer penspapillen dan koeien. Hierdoor is er minder spelingsruimte, als het rantsoen niet in balans is, zijn de gevolgen desastreus. Het is dus belangrijk om het rantsoen veilig te houden.”
Vijf stappen in het rantsoen
Daarna schenkt Wientjes aandacht aan de 5 stappen in het rantsoen. In het berekend rantsoen krijgt de geitenhouder inzicht in de balans tussen buffers en zuren met het nieuwe kengetal BufferZuurBalans. In de tweede stap, het geladen rantsoen, is het belangrijk om de kuilanalyse te vergelijken met de daadwerkelijke kuil. Wegen, schimmels en de frees kwamen aan bod. Het gevoerde rantsoen kan verschillen aan het begin en het einde van de voergang. “Bekijk dit eens kritisch”, gaf Wientjes ons mee. De vierde stap is het opgenomen rantsoen. Pensvulling, smaak, selectie en het aantal vreetplaatsen staan hierbij centraal. Het verteerde rantsoen is de vijfde en laatste stap. Wientjes spoort ons aan om eens kritisch te kijken naar de vertering, mestdikte, pensvulling en herkauwslagen van onze geiten.
Appelmoes of tennisbal?
Na de pauze was er een gast uit Engeland; Sherlock Holmes, detective van beroep. Bij nadere inspectie bleken dit toch Marco Schoenmakers en Ton van Rijn, specialisten Geitenhouderij, te zijn. Zij dagen ons uit om als detective ons werk te doen. Enthousiast liepen zij de 5 stappen van het rantsoen nog eens door en vulden deze aan met praktische tips. Een meter zand op de kuil, ga op zoek naar geiten die knarsetanden of met de kop in hun flank liggen en kijk eens kritisch naar de laadhoeveelheid. Is het rantsoen goed, of heeft het meer weg van een appelmoes of tennisbal?
Penscontraties en cola light
Op de vraag “Wie meet de penscontraties?” stak geen van de aanwezige geitenhouders een hand op. Daarom een instructie. “Leg een vuist aan de linkerkant van de geit in de hongergroeve. Als het goed is voel je 3 keer in de 2 minuten de pens samentrekken”, legt de specialist ons uit. “Voel je meer of minder contracties? Dan werkt de pens niet goed. Dat kan komen door bijvoorbeeld pensverzuring of een structuurtekort.” Huiswerk om morgen thuis eens in de stal te bekijken. In Hulten gaf Ton van Rijn nog een verrassende tip: “Tegen dunne mest bij uw lammeren is cola light een nuttig middel.” Het optreden van de ‘detectives’ van Agrifirm leverde veel interactie op met de aanwezige geitenhouders en dierenartsen.
Een duik in het assortiment
Sectorspecialist Ward Arts nam ons mee in het assortiment van Agrifirm Feed. “Veiligheid staat voorop, de geitenvoeders zijn daarom constant”, vertelt Arts ons. Hij licht de diverse voerlijnen en voerreeksen toe, waaruit blijkt dat er voor iedere situatie een passend voer te vinden is. Ook op het gebied van gezondheid zijn er diverse mogelijkheden. DairyFit® Buffer, levende gisten en DairyStart® VitaBoost noemt Arts als voorbeeld.
De stal in
Na de smakelijke lunch brengen we het geleerde in de praktijk. Ton en Trudy van Wolfwinkel hebben, naast biologische leghennen, 800 biologische melkgeiten en 250 opfoklammeren. “Het geeft een lekker gevoel als we de geiten buiten hebben”, vertelt Ton. Individueel voeren en individuele productiecontrole staan nog op het verlanglijst van Van Wolfswinkel, die in een 64-stands buitenmelker melkt. Op de 2e studiedag waren we te gast bij familie Frijters. Gert-Jan en Noortje melken 1.000 geiten, met een productie van ruim 1.000 liter per geit. Het rantsoen van de geiten bestaat deels uit stro/brok. Het andere deel van de geiten krijgt een traditioneel rantsoen. Uit de analyse met de schudbox bleek dat Frijters het voeren goed in de vingers heeft; het rantsoen is qua componenten heel goed verdeeld.
Net als Sherlock!
Op de bedrijven bekeken we de opfokstallen, de geitenstal en melkstal. Het rantsoen namen we kritisch onder de loep, zoals geleerd van Sherlock Holmes. Samen met de specialisten Geitenhouderij bekeken we de kuilen en het rantsoen van voor en na het voeren met de schudbox. Al met al leverde dit weer nieuwe inzichten en ideeën op die we morgen thuis eens gaan proberen!