Hekking Kaas uit Mariënheem daagt controleorganisatie Skal voor de rechter. Begin december trok Skal het bio-certificaat van Hekking Kaas is nadat ontdekt werd dat het bedrijf biologische geitenkaas met gewone mengde. De rechtbank in Zwolle meldt dat het kort geding tussen Hekking en Skal op woensdag 8 januari voorkomt bij de bestuursrechter.
Skal wil nog niets zeggen over de zaak. Het enige wat de organisatie vertelt is dat er inderdaad een rechtszaak plaats gaat vinden. Hekking was niet bereikbaar voor commentaar.
Voor familiebedrijf Hekking zijn de gevolgen enorm. Dat meldde Salland Magazine op 10 december 2013. De al geproduceerde kaas mag nu niet meer als biologisch verkocht worden. De verkochte kaas moet teruggehaald worden en zowel de aanvoerders (boeren die de melk leveren) als afnemers moesten direct geïnformeerd worden. De kaas, waar verder niks mis mee is, mag wel verkocht worden als gewone kaas maar dan voor een lagere prijs. Omdat voor biologische melk een hogere prijs aan boeren betaald wordt, is die verkoop niet rendabel. Nog afgezien of er op de markt wel belangstelling voor is.
Skal Biocontrole, de onafhankelijke controle- en certificeringorganisatie voor de biologische sector in Nederland, controleerde het Mariënheemse bedrijf op verzoek van Duitse afnemers. De geconstateerde ernstige overtredingen zijn aan de NVWA doorgegeven. Deze Nederlandse voedsel- en warenautoriteit kan eventueel nu een strafrechtelijk onderzoek starten als er duidelijke aanwijzingen voor bewuste fraude zijn in plaats van grote productiefouten. “Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit bio-geitenkaasbedrijf is er sprake van meerdere fatale afwijkingen. Dit leidt tot gehele decertificering van het bedrijf”, zo zegt de controleorganisatie zelf in Salland Magazine over de zwaarte van de geconstateerde overtredingen.
Algemeen