Een Belgische geitenkaasmakerij en een Nederlandse geitenhouder hebben een vergunning gekregen om 3.200 geiten te kunnen houden in Kinrooi in de Belgische provincie Limburg. Ze willen daarmee inspelen op het tekort aan geitenmelk op de Nederlandse markt. De vergunning wordt verleend voor 20 jaar.
Op basis van de vergunningsaanvraag ontving de provincie een aantal bezwaarschriften van bewoners uit de buurt van de geitenhouderij. Het gemeentebestuur van Kinrooi had daarom eerder al een vergunningsaanvraag geweigerd. De provincie legt die bezwaren nu naast zich neer en verleent toch een milieuvergunning.
“Voorwaarde is wel dat de lozingsnormen voor het afvalwater van het bedrijf worden aangepast”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove. “Het bedrijf in Kinrooi kan een voorbeeld worden voor bestaande en nieuwe melkgeitenboerderijen in België”, klinkt het.
De geitenboerderij moet geitenmelk leveren aan Capra Halen, een geitenkaasmakerij waar tachtig mensen werken. “Het is vandaag de dag een kleine, maar zeer mooie niche in de landbouwwereld”, reageert Boerenbond-woordvoerder Anne-Marie Vangeenberghe. “In Nederland staat de sector al een stuk verder, maar dit is een goede stap. Er is een grote vraag naar geitenkaas. Het aanbod is veel te klein en voldoet niet aan wat de consument vraagt. Daarom juichen we dit initiatief toe.”
Melken