LTO vakgroep Melkgeitenhouderij, automatiseringsbedrijf Elda en verscheidene voerleveranciers hebben tijdens de Nationale Melkgeitenhouderijdag op 18 november ten overstaan van zo’n 250 geitenhouders ‘GRIB’ onthuld. GeitenRendement In Beeld is een uniek managementsysteem waarmee melkgeitenbedrijven onderling objectief vergelijkbaar zijn.
GRIB is een initiatief van enkele voerfirma’s en wordt door de primaire bedrijven en de periferie in de geitensector ondersteund en gedragen. Na maanden van voorbereiding werd GRIB vandaag tijdens de tweede Nationale Melkgeitenhouderijdag feestelijk onthuld. “Dit is een bijzondere samenwerking. Personen of bedrijven kijken verder dan hun eigen belang om de sector verder te helpen. De helden van nu zorgen ervoor dat de sector kan professionaliseren. Dat is winst voor iedereen”, aldus dagvoorzitter Jeannette van de Ven.
GRIB verzamelt -veelal automatisch- diergegevens, productiegegevens en voergegevens en berekent dan uniforme bedrijfskengetallen. Hiermee zijn bedrijven onderling objectief te vergelijken en is een benchmark te maken. Bijzonder is ook dat GRIB alle voerkosten tot in detail inzichtelijk maakt. “De voerkosten worden onder andere per geit berekend. Kosten van mengvoer en bijproducten kunnen worden ingevuld en ook aan alle ruwvoer wordt een waarde toegekend. Hiermee is GRIB revolutionair in zijn soort. GRIB geeft een unieke benchmark die op uniforme wijze tot stand komt en waar de sector haar voordeel mee kan doen”, aldus John Bruin, geitenspecialist bij ForFarmers Hendrix en vanaf het begin nauw betrokken bij GRIB.
Jan van der Zee, een van de initiatiefnemers van GRIB en accountmanager bij Gelre IJsselstreek, roert nog een ander opvallend punt aan. “Het systeem heeft een grote betrouwbaarheid en is dus een functioneel stuur. Dat maakt het bijvoorbeeld ook voor banken een interessant hulpmiddel als financiering gewenst is.”
Duurzaamheid in de geitensector
Naast de feestelijke onthulling van GRIB kwamen op de Nationale Melkgeitenhouderijdag nog meer actuele onderwerpen aan de orde. Zo werd een deel van de dag ingericht voor Marianne Karstens van Walnut Food & Hospitality Management, die vertelde over duurzaamheid. Wat is het nou precies en hoe bereiken we het? Karstens: “Centraal in het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen staat het formuleren van een visie en acties voor de geitenzuivelketen. Om efficiënter te kunnen werken is het van belang om de gehele keten te betrekken en de voordelen, zoals kostenbesparing en extra inkomsten, die de samenwerking oplevert ook door de gehele keten weer te verdelen.” Een voorbeeld van duurzaam samenwerken in de geitensector is het hoogwaardig afzetten van geitenbokken.
Verder konden de 250 deelnemers workshops volgen over antibioticagebruik in de geitenhouderij, schijndracht bij geiten en over de verschillende rollen die een ondernemer heeft en kan aannemen.
De dag werd feestelijk afgesloten met een speciale act van zanger en schrijver Hans Keuper, bekend van de Achterhoekse band Boh Foi Toch.