Een pas afgelammerd dier heeft het zwaar. Het wil veel melk produceren voor het lam, maar kan daarvoor eigenlijk niet genoeg voer opnemen. Tijdens de studieavond van Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland leerde Karin Bekkers van Boerenbond Deurne haar toehoorders dat ook het verloop van de voorafgaande lactatie van invloed is op de opstart.
Bekkers was een van de sprekers tijdens de avond. Ze begon met het noemen van een paar getallen. “Het geboortegewicht ligt gemiddeld op 3,5 kg, het dekgewicht is 35-40 kg, het aflamgewicht bedraagt 55-60 kg.” Geitenhouders bereiken die eerste twee gewichten over het algemeen wel, maar volgens Bekkers mag de focus nu nog meer gelegd worden op een aflamgewicht van meer dan 55 kg, met een conditie van 3,5. “Onderzoek wijst uit dat dieren met een hoger aflamgewicht gemiddeld meer melk gaan produceren.”
Bij een goed gewicht geldt ook dat de ontwikkeling van het dier in orde moet zijn. “We willen een hoogbenig (verhouding 50:50 tussen hoogte van de benen en hoogte van het lichaam) en langgerekt dier (lengte is 117 % van hoogte). Verder is ook een wigvormig en open dier belangrijk, zodat het veel voer aankan en dat goed kan verwerken.”
Na aflammeren: vetophoping voorkomen
Na aflammeren hebben geiten kans in een negatieve energiebalans terecht te komen; de energiebehoefte is hoger dan wat de geit kan opnemen. Een geconcentreerd voer wordt aangeraden. Hiermee bestaat wel de kans dat een geit vet gaat opslaan in de lever. Om dat zoveel mogelijk te verminderen, is het aan te raden de geit zo lang mogelijk te melken. Dan raakt het vet kwijt via de melk. Bekkers vult aan: “Voorkom stress, bijvoorbeeld van rantsoenwisselingen, uitmesten, klauwbekappen, enten. En zorg voor een smakelijk en vers rantsoen en vers drinkwater.”
Voor aflammeren: structuur en mineralen
Bekkers: “In de periode vlak voor aflammeren is het belangrijk de geiten aan het vreten te houden, zodat de dieren zo laat mogelijk in een negatieve energiebalans komen.” Een geconcentreerd rantsoen helpt dan. Om pensverzuring te voorkomen is het wel aan te raden onbeperkt structuur te blijven aanbieden.
De mineralenbehoefte van de geit in de droogstand verandert. Droogstandsmineralen kunnen uitkomst bieden. Magnesium en vitamine D zorgen ervoor dat calcium optimaal benut wordt, en calcium speelt een rol bij de spiersamentrekking. Voor een goed geboorteproces is een goed werkende baarmoederspier natuurlijk belangrijk. Ook kan calcium na het aflammeren de verschijnselen van melkziekte onderdrukken. In sommige gevallen helpt het om bij de start van de aflamperiode krijt te voeren aan de dieren.
Gezondheid