Hollandse geitenkaas heeft de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) verkregen. De Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) vroeg de status aan, en onlangs verleende het ministerie van Economische Zaken die.
In het productdossier over Hollandse geitenkaas dat het ministerie van Economische Zaken heeft samengesteld, staat: ‘Hollandse geitenkaas is een traditionele, geografische benaming voor een halfhard, in Nederland geproduceerde natuur- of foliegerijpte kaas.’
In de praktijk komt het erop neer dat Hollandse geitenmelk volledig gemaakt wordt van geitenmelk en afkomstig is van in Nederland gevestigde geitenbedrijven. Hollandse geitenkaas wordt minimaal 25 dagen natuurlijk gerijpt met een korstontwikkeling, of als korstloze kaas in een folieverpakking gerijpt tot een consumentgereed product. Natuurlijke rijping met een korstontwikkeling mag alleen in Nederland plaatsvinden.
“Hollandse geitenkaas” kent nationaal en internationaal erkenning. Dit blijkt wel uit de vele prijzen die zijn gewonnen tijdens internationale keuringen.
Algemeen