Tijdens de grootste consumentenbeurs voor voeding ter wereld, de Grüne Woche in Berlijn, heeft Staatssecretaris Martijn van Dam de eerste Hollandse Geitenkaas met EU-zegel in ontvangst genomen. Zijn collega’s – de Europese landbouwministers – prikten eveneens een stukje geitenkaas met EU bescherming. Dat laat de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie weten.
De unieke, traditioneel in Nederland geproduceerde half harde geitenkaas mag vanaf nu in de winkel alleen nog maar het predicaat Hollands krijgen als het op traditionele wijze in Nederland is gemaakt. De beschermde status van Brussel die hiervoor zorgt is de zogeheten Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
Nederlandse uitvinding
Net als Gouda kaas is Hollandse geitenkaas een Nederlandse uitvinding. De productie van kwalitatief goede half harde geitenkaas vindt uitsluitend in ons land plaats! De beschermde status beschermt tegen kopieerders én de BGA-status garandeert gelijk de kwaliteit.
Nederlands specialisme Nederlanders maken sinds mensenheugenis kaas. De Hollandse geitenkaas is in de jaren ’70 als specialiteit op de markt gekomen. Typerend is dat het product zich heeft weten te verkopen zonder substantiële marketing en reclame. Inmiddels is de productie van Hollandse geitenkaas gegroeid tot ruim 15.000 ton kaas per jaar en wordt deze Nederlandse specialiteit steeds meer gewaardeerd door de consument in binnen- en buitenland.