Wanneer je je verdiept in zonnepanelen, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet wat je moet vergelijken. Vakblad Geitenhouderij heeft een aantal tips.
Wie de afgelopen winter over de provinciale weg van Hengevelde naar Bentelo heeft gereden, is het misschien opgevallen: de verlichte geitenkop op het dak van een geitenstal. De familie Veelers heeft de afgelopen jaren meerdere investeringen gedaan om een duurzaam geitenbedrijf te krijgen. Er is een aggregaat aangeschaft, ledverlichting opgehangen, een frequentieregelaar en voorkoeler geïnstalleerd. En nu waren de zonnepanelen aan de beurt.
Er werden 332 panelen van 255 watt en 4 omvormers geplaatst door Agro-NRG uit Ootmarsum. Het totale vermogen van het systeem ligt daarmee op 84.660 wattpiek. “De opwekking per jaar komt op ongeveer 77.000 kWh, gelijk aan het stroomverbruik van 25 huishoudens”, legt Erwin Mol van Agro-NRG uit. In de afgelopen jaren was het verbruik bij Veelers ongeveer 84.000 kWh. “Door een Smartmeter te plaatsen die de productie en afname van energie op elk moment van de dag op elkaar afstemt, kan het vermogen van het systeem verhoogd worden tot 85.000 wattpiek. Daardoor is het bedrijf met deze investering bijna energieneutraal”, aldus Mol.
Waar je op moet letten:
- Een richtlijn voor de investering in zonnepanelen; 1 euro per Wattpiek.
- Een aantal provincies kent nog subsidie voor het verwijderen van asbest in combinatie met de aanleg van zonnepanelen.
- Bekijk de mogelijkheden voor energie-investeringsaftrek (58 procent) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (28 procent).
- Laat je boekhouder meekijken naar het financieel rendement en laat dat niet alleen berekenen door de verkoper van panelen.
- Er schijnt veel ‘prut’ verkocht te worden. Kies merken zonnepanelen en omvormers die al langer bestaan en kies een bedrijf dat al meerdere jaren actief is in de solarbranche. Zo heb je meer zekerheid dat het bedrijf over tien jaar nog bestaat en dat je indien nodig ergens op terug kunt vallen. Een zonnesysteem gaat zo’n 25 jaar mee.
- Let op de diktes van de DC-kabel en AC-kabels. Vraag ook of de elektra conform NEN 1010 wordt aangesloten.
- Verdiep je in de wijze waarop het systeem gemonteerd wordt. Kijk naar windvastheid en de mogelijkheid om bladeren et cetera onder het systeem vandaan te laten blazen door de wind.
- Vraag om referentieprojecten van de leverancier waar je eventueel kunt gaan kijken.