Management

Energie besparen voor melkgeitenhouders

Voor melkgeitenhouders is energiebesparing en het zelf opwekken van energie interessant, omdat op geitenbedrijven veel energie per liter melk wordt verbruikt. Dat vertelt Sander Wijsman van Agrarisch Handels- en Adviesbureau Wijsman in Zoetermeer. Volgens hem zijn er allerlei mogelijkheden om de energierekening omlaag te brengen.

Dat op melkgeitenbedrijven per liter melk meer kWh en gas wordt verbruikt dan op bedrijven met melkkoeien, heeft te maken met de grotere melkstallen (meer stands), grotere vacuümpompen en een hoger gebruik van warm water voor het spoelen van de melkwinningsinstallatie. Daarnaast wordt bij duurmelken van geiten, dat steeds vaker wordt toegepast, soms meer uren licht en meer lux (verlichtingssterkte) aan de dieren gegeven.

Het energieverbruik kan op al deze onderdelen veelal omlaag, weet Sander Wijsman. Voordat hij en zijn collega’s veehouders adviseren over energiebesparing, wordt er een energiescan uitgevoerd. “We pakken eerst de energierekening erbij en lopen een rondje over het bedrijf of we op het oog al mogelijkheden tot besparingen zien. Ook kunnen we het energieverbruik van alle apparaten op de boerderij meten. Mensen schrikken soms van het hoge verbruik van apparaten.” Vervolgens wordt er gekeken waar besparingen vallen te behalen. Doordat de meters na de energiescan blijven hangen, kan het energieverbruik blijvend worden gevolgd. “Een apparaat kan ineens meer energie gaan verbruiken, zonder dat je het ziet. Met een meter kan de klant dit in de gaten houden.”

Licht

Door het toepassen van ledlampen kan het energieverbruik voor verlichting met 50 tot 70 procent naar beneden, zegt Wijsman. Het licht van de ledlampen heeft dezelfde kleurtemperatuur (5.500 Kelvin) als daglicht: dat is de beste kleur voor de geiten. De gewenste lichtsterkte bij duurmelken is minimaal 200 lux. “We kunnen met onze speciale lampen het licht heel specifiek richten, zodat het echt bij de geit komt.”

In het vakblad Geitenhouderij van juni was te lezen op welke manieren nog meer te besparen is.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief