In het eerste half jaar van 2016 vonden branden plaats in 23 veestallen. Daarbij kwamen bijna 92.000 dieren om het leven. Dat schrijft SMK nieuws. Door zaken als late detectie en alarmering, snelle branduitbreiding en stalarchitectuur is het vaak niet mogelijk de brand adequaat te bestrijden en de aanwezige dieren te redden.
Volgens Annika de Ridder, projectleider dierlijke agroketens van SMK, zouden veehouders bewuster moeten omgaan met de risico’s. Milieukeur en de Maatlat Duurzame Veehouderij kunnen hierbij helpen. Milieukeur stelt concrete eisen, zoals de aanwezigheid van een brandmeldsysteem en een object informatiekaart, waarop staat aangegeven waar toegangsdeuren, nutsvoorzieningen en bluswaterput zich bevinden.
Brandveiligheid
De Maatlat Duurzame Veehouderij heeft brandveiligheid als thema opgenomen, waarvoor een minimaal aantal punten behaald moet worden. Boeren kunnen bijvoorbeeld kiezen voor brandveilig isolatiemateriaal en een sprinkler-/watermistsysteem.
De Ridder vindt het van cruciaal belang dat veehouders en brandweer de beschikbare informatie delen. “Dus dat veehouders laten weten hoe hun stallen precies zijn ingericht, met welke materialen en waar de technische ruimtes zich bevinden. Het kan bij brand veel dierenlevens schelen.”