Voeren

Studieclub kijkt naar alternatieve teelten

De Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland hield vandaag een bijeenkomst op de demovelden van Alliance in Tilburg. Er stond onder andere snijmais, sorghum, veldbonen, erwten, vezelhennep en luzerne. Conclusie was dat het voor geitenhouders waarschijnlijk meest interessant is om de teelten – indien aanwezig – gras en mais goed op orde te krijgen. Een eventueel derde gewas telen blijkt nog knap lastig.

Voor geitenhouders die aan gewasdiversificatie moeten doen en een tweede of misschien zelfs derde gewas dienen te telen, is het natuurlijk goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Teeltadviseurs Johan van Riet en Joris van de Pas laten op een demoveld van Alliance allerlei teelten zien: kruidenmengsels, luzerne, klavermengsels, soja, zomererwten, veldbonen, vezelhennep, sorghum, snijmais en voederbieten. Elk gewas heeft z’n voordelen, maar door de bank genomen zullen ze qua (teelt)kosten en arbeid niet op kunnen tegen de teelt van gras en mais. “Er staan hier veel teelten die wel eiwit brengen, maar die duurder zullen zijn dan brok aankopen”, denkt Van Riet.

Basis goed
De adviseurs raden dan ook aan om voor een goede basis te zorgen. “Zorg dat je goede grassen en goede mais teelt.” Ze adviseren om de mais vroeg te zaaien. Van Riet: “Als je 25 april zaait in plaats van 5 mei weet ik zeker dat je minder lengte krijgt, maar de opbrengst zal zeker niet minder zijn.” Vroeg zaaien kan ook helpen om de mais er vervolgens voor 1 oktober af te hebben. Vanaf 2019 geldt namelijk de verplichting om gras onder de mais te zaaien als de mais na 1 oktober wordt geoogst. Oogst je de mais toch later, dan adviseert Alliance om 15 kg gras te zaaien als de mais kniehoog is. Dit kan bijvoorbeeld met Engels raaigras, Italiaans raaigras of rietzwenk.
Als je er een derde gewas bij wilt of moet, is een grasmengsel met klaver, festulolium en luzerne misschien een goede keus. Daarmee teel je veel eiwit – luzerne is het gewas op het demoveld met de hoogste eiwitopbrengst per hectare – en de festulolium is erg smakelijk voor een geit.” Een gewas met luzerne en/of klaver kun je het best in warme grond zaaien, dus wat later in het jaar. Maaien doe je als zo’n 10 procent in bloei komt; dan heb je maximaal eiwit en de meeste opbrengst.

Andere keus
Kies je voor een ander gewas dan kunnen voederbieten interessant zijn. Voederbieten zijn smakelijk en ze verhogen de gehaltes in de melk. Het nadeel is het zand aan de bieten wat voor listeria bij de geiten kan zorgen. Verder kost de manier van vervoederen arbeid. Wassen en snijden kost tijd. Je kunt ze mee inkuilen met de mais, maar vaak is dat voor de biet te vroeg en mis je dan een deel opbrengst. Je kunt ze ook in een slurf leggen. Stort je ze los, dan dien je ze vorstvrij te kunnen bewaren.
Vezelhennep zaai je in het voorjaar en dan heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar tot zo ongeveer augustus als het geoogst kan worden. Dan kan er nog mest op het land en bijvoorbeeld gras ingezaaid worden. Vezelhennep brengt slechts 500 VEM, maar kan als structuurrijk voer ingezet worden en het zou de gezondheid van de geiten bevorderen.
Veldbonen en zomererwten kun je zowel als GPS winnen of dorsen, waarbij dat laatste de voorkeur geniet omdat je dan het eiwit geconcentreerder wint.
De voederanalyses van sorghum wisselen nogal, omdat het een redelijk nieuwe teelt is. Er komt geen kolf in maar een pluim. De bolletjes in deze pluim bevatten zetmeel. Het is een redelijk smaakvol gewas dat best wat structuur brengt.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief