Recent is door middel van bloedonderzoek en bacteriologisch onderzoek caseous lymfadenitis (CL) aangetoond op een melkgeitenbedrijf. Op dit moment is niet duidelijk waar de infectie vandaan komt. Dat schrijft GD op haar website.
Het bedrijf is door een GD-dierenarts en de praktiserend dierenarts bezocht en mogelijke manieren om van de aandoening af te komen zijn geschetst zoals het ruimen van alle dieren en het aankopen van CL-vrije dieren of moederloze opfok. Een andere mogelijkheid is regelmatige controle van alle geiten op lymfeknoopverdikkingen; een halfjaar na afvoer van de laatste verdachte dieren vindt vervolgens bloedonderzoek plaats. Ook combinaties van deze strategieën behoren tot de mogelijkheden. Elke strategie heeft zijn voor- en nadelen, maar in alle gevallen geldt dat grondige reiniging en desinfectie van het gehele bedrijf (en erf) en soms sanering van de binnenbekleding van de stal, en melkstal noodzakelijk zijn.
Adviezen voor eigenaar
De eigenaar van het bedrijf is geadviseerd om contact op te nemen met de melkverwerker en de NVWA, zodat in samenspraak kan worden gekeken aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor de levering van melk en afvoer van dieren van het bedrijf. Om verdere verspreiding van CL te voorkomen hebben GD en de begeleidend dierenarts geadviseerd om de geiten met klinische klachten te euthanaseren en ook de koppelgenoten niet voor het leven te verhandelen.
Caseous lymfadenitis
Caseous lymfadenitis is een bacteriële aandoening die wordt veroorzaakt door Corynebacterium pseudotuberculosis. De aandoening is bekend onder de namen pseudotuberculose, kaasachtige lymfeknoopontsteking en “bultenziekte”. De aandoening komt met name bij schapen en geiten voor, maar ook andere diersoorten zijn vatbaar. De verwekker kan, met name in organisch materiaal, langere tijd in de omgeving overleven. De incubatietijd is twee tot zes maanden maar kan ook nog veel langer zijn. Na binnenkomst via wondjes of slijmvliezen kan C. pseudotuberculosis zich in de regionale lymfeknopen nestelen. Daar ontstaan abcessen die vervolgens kunnen doorbreken. Zowel de uitwendige als ook de inwendige lymfeknopen kunnen aangetast zijn. CL is een zoönose. Er is een aantal beschrijvingen van humane gevallen van CL bij schaapherders, schaapscheerders en slachthuispersoneel. Eén consument raakte besmet na het drinken van rauwe geitenmelk.
Certificeringsprogramma CL
In het kader van het certificeringsprogramma voor CL vindt jaarlijks bloedonderzoek plaats van een steekproef van het koppel. Tevens voert de praktiserend dierenarts een klinische inspectie uit en legt zijn bevindingen vast op een formulier dat houder en dierenarts ondertekenen. Voor een betrouwbaar certificeringsprogramma is belangrijk dat de steekproef voor bloedonderzoek op een correcte wijze, dat wil zeggen volgens de beschrijving bij de aansturing van het onderzoek, wordt gedaan. Ook dient de klinische inspectie met grote zorgvuldigheid te worden uitgevoerd. In geval van twijfel over de aanwezigheid van CL is aanvullend bloedonderzoek geïndiceerd.