Gezondheid | Lammeren

Antibiotica melkgeitensector centraal registreren

De melkgeitensector gaat vanaf nu het antibioticagebruik centraal registreren. Dat gebeurt op vrijwillige basis, zo is te lezen in de brief van Platform Melkgeitenhouderij die geitenhouders onlangs hebben ontvangen of binnenkort nog zullen ontvangen.

Al jaren zijn diverse geitenhouders samen met hun dierenarts bezig met verschillende manieren het antibioticagebruik inzichtelijk te maken met behulp van de DierDagDosering (DDD). In tegenstelling tot andere sectoren is er voor de geiten geen centraal systeem, maar de vraag naar een eenduidige manier van berekenen voor de DDD voor geiten is er wel. Daarnaast heeft de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO de wens uitgesproken het antibioticagebruik voor de geitenhouders inzichtelijk te maken door registratie in een centrale database. In 2017 is er dan ook een pilot gestart naar de mogelijkheden om de DDD centraal te berekenen en inzichtelijk te maken. De pilot is inmiddels succesvol afgerond en de volgende fase is het landelijk uitrollen van de pilot. Met het landelijk uitrollen wordt het voor geitenhouders en dierenartsen ook mogelijk de DDD inzichtelijk te krijgen per diergroep en de DDD te vergelijken met die van andere geitenhouders.

Duurzame Geiten Zuivelketen

De registratie maakt onderdeel uit van het programma Duurzame Geiten Zuivelketen. Binnen de DGZK is het mogelijk om punten te ontvangen voor het inzichtelijk maken van de DDD. Om in aanmerking te komen voor de punten zal onder andere een machtiging afgegeven moeten worden voor het onderdeel DDD in de DGZK. Aangezien ook medewerking van de dierenarts vereist is, worden ook zij benaderd over deze ontwikkeling.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief