Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben nabestaanden van 138 dodelijke slachtoffers van Q-koorts een beroep gedaan op de tegemoetkoming Q-koortspatiënten. Dat blijkt uit navraag van de redactie van het tv-programma Zembla.
Het ministerie kan niet zeggen of alle aanvragen worden toegewezen. Als alle aanvragen door het ministerie worden goedgekeurd, zou dat betekenen dat Q-koorts 40 meer dodelijke slachtoffers heeft dan tot dusver aangenomen. Tot nu toe waren 98 dodelijke slachtoffers als gevolg van Q-koorts geregistreerd.
Het getal 95 dateert van november 2018. Inmiddels zou het geregistreerde aantal doden volgens stichting Q-uestion opgelopen zijn tot 98. Het verschil in het aantal geregistreerde doden en de cijfers van het ministerie is volgens voormalig huisarts Alfons Olde Loohuis goed te verklaren: “Er ontbreken gegevens van een aantal ziekenhuizen, want niet alle ziekenhuizen staan in de database. Er zijn mensen die Q-koorts kregen en binnen een paar maanden zijn gestorven, waarbij Q-koorts als onderliggende oorzaak nooit door een medisch specialist in het ziekenhuis is vastgesteld, maar bijvoorbeeld wel door een huisarts.”
Daarnaast worden alleen de bewezen gevallen meegenomen. Terwijl er ook nog een grote groep in de categorieën ‘mogelijk’, ‘waarschijnlijk’ en ‘onwaarschijnlijk’ besmet met Q-koorts valt. Bovendien geldt er geen aangevingsplicht voor chronische Q-koorts. (Zembla / AgriHolland)