Algemeen | Premium

Het belang van geiten

Geiten behoren tot de vroegste gedomesticeerde dieren en zijn gedurende tenminste 10.000 jaar met mensen in verband gebracht. Vanwege hun aanpassingsvermogen aan verschillende milieu- en klimatologische omstandigheden, zijn geiten verspreid over de hele wereld. Ze zorgen voor inkomen voor een groot deel van de, met name arme, wereldbevolking.

Vrij vertaald uit: The importance of goats in the world, van Mahendra Lohani, PhD and Dilip Bhandari, Tuskegee University Alabama VS, gepresenteerd tijdens de 2018 National Goat Conference.

De huidige wereldwijde geitenpopulatie volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) is meer dan 1 miljard, en die is in de afgelopen 30 jaar verdubbeld. De geitenpopulatie is toegenomen met de toename van de menselijke populatie.
Geiten zijn voornamelijk geconcentreerd in Azië (57,7 procent) en Afrika (35,7 procent), goed voor 93,4 procent van het totale aantal in de wereld (FAOSTAT, 2018). Dit komt door het belang van geiten voor het grote aantal arme en kleine boeren in deze werelddelen. Van de landen met de meeste geiten liggen er vijf in Azië (China, India, Pakistan, Bangladesh en Iran) en vijf in Afrika (Nigeria, voormalig Soedan, Soedan, Kenia en Ethiopië). Deze geiten worden voornamelijk gehouden voor vlees en melk, en tot op zekere hoogte voor vezels.

Het houden van kleine herkauwers, vooral schapen en geiten, is grotendeels geworteld in specifieke regio’s, zowel om historische als religieuze redenen. Dit is het geval in moslimlanden waar varkensvlees geen voedseloptie is, en in India waar rundvlees niet wordt gegeten.

Onder extreme omstandigheden

Er bestaan meer dan 1.153 geitenrassen (FAO, 2007) op onze planeet en ze leven op elk continent (behalve Antarctica) en in een verbazingwekkend aantal omgevingen; van vochtige tropische regenwouden tot droge hete woestijngebieden en koude hooggelegen gebieden. De rassen verschillen van elkaar door hun grootte, vorm en productietypen.
Geiten overleven en reproduceren onder verschillende extreme omstandigheden, waardoor ze een ideale soort zijn voor arme boeren. Geiten worden dan ook meer dan eens ‘bank op hoeven’ of ‘wandelende koelkasten’ genoemd.

Vlees en melk

Geiten worden wel als de meest nuttige dieren in de wereld gezien, die vlees, melk, vezels, kunstmest en trekkracht leveren. Van oudsher worden geiten gehouden voor melk en vlees. Geitenvlees is een van de meest geconsumeerde vleessoorten ter wereld omdat het een uitstekende bron van eiwitten is. Het vlees bevat weinig vet en cholesterol en is rijk aan vitaminen en mineralen. Ook geitenmelk wordt over de hele wereld op grote schaal geconsumeerd. Het is voor velen gemakkelijk te verteren. De rijke, complexe smaak en voedingskwaliteit hebben de geitenkaasindustrie tot een belangrijke nichemarkt in Europa en de Verenigde Staten gemaakt. Geitenproducten zijn gewilde goederen geworden in ontwikkelde landen.

Kleine boeren

In plattelandsgebieden van ontwikkelingslanden is de bijdrage van geiten aan het levensonderhoud van de arme bevolkingsgroepen van groot belang. Als kleine boeren geen grote dieren kunnen houden, genieten geiten de voorkeur. Ze zijn ideaal voor de productie van huismelk en vlees en kunnen gemakkelijk worden verkocht voor onmiddellijk inkomen. De melk en het vlees geproduceerd door een geit is de perfecte balans: het is vaak voldoende om te voldoen aan de (eerste) voedingsbehoeften van kinderen, zonder daarbij de opslagproblemen die gepaard gaan met het grotere volume dat groot vee produceert.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief