Gezondheid

Ondergrondse kadaverkoeling

Hij is er al sinds 2013, de ondergrondse kadaverkoeling MS Carcas Cooler van Schippers, en inmiddels zijn er vele exemplaren geplaatst op boerenerven. Ook bij zo’n twintig geitenhouders.

Een van die geitenhouders is Arno Olislagers, die in Esch (NB) 3.500 geiten melkt. Hij heeft onlangs een tweede Carcas Cooler laten plaatsen op zijn tweede geitenbedrijf, een jaar na plaatsing van de eerste. “Het geeft een nettere uitstraling, staat opgeruimd.” Met een shoveltje brengt Olislagers de geiten naar de kadaverkoeling en kiept ze erin. De aluminium deksel, die geïsoleerd is, is gemakkelijk met de hand te openen en in geopende stand vast te zetten.

Hij noemt de koeling onderhoudsvrij. “Het enige wat ik moet doen is de bak een keer in de twee tot drie maanden met water doorspuiten om het schoon te maken. Dat water moet ik vervolgens weer opzuigen.” Door dit schoonmaken blijft ook de stank weg, is zijn ervaring.

“Het is geen probleem om de dieren twee weken op te slaan”, is de ervaring van Olislagers. Doordat de bak in de grond is geplaatst, helpt de koelere grond mee aan het koel houden van de kadavers, wat volgens Schippers een lager energieverbruik tot resultaat heeft. Olislagers weet het energieverbruik niet, maar merkte dat de opzetcoolunit met de hete dagen van afgelopen tijd continu draaide.

950 liter

Door een buis dwars over de opening vast te zetten kan Rendac de koeling optakelen en legen. Er is de mogelijkheid om middels een slot de koeling ontoegankelijk te maken voor onbevoegden en ongedierte. Sinds 1 januari 2014 valt een kadaverkoeling als kelderuitvoering, voorzien van natuurlijk koudemiddel (propaan), onder de MIA/Vamil-regeling B 2299.

Een single Carcas Cooler heeft een inhoud van 950 liter en kost, inclusief opzetcoolunit, transport en plaatsing 7.500 euro. Voor de duo-variant van 2x 950 liter betaal je 11.000 euro. “De prijs is even door de zure appel heen bijten”, vindt Olislagers. “Maar ik ben er blij mee. Het kan soms toch een smerige boel worden, zeker met warm weer, en dat wil ik niet. Het is nu netjes.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief