Het energieverbruik per 1.000 kg melk is op grote bedrijven lager dan op kleine bedrijven. Dat valt te concluderen uit de energiescans die bijna tweehonderd melkgeitenbedrijven in 2018 hebben ingevuld voor Duurzame GeitenZuivelKeten (DGZK).
Voor melkveehouderijbedrijven zijn rekentools ontwikkeld waarmee de besparingen zijn te berekenen als voorkoeling en warmte-terugwinning (juist) worden toegepast.
http://www.energiezuinigemelkveehouderij.nl/melkvoorkoeler/
http://www.energiezuinigemelkveehouderij.nl/warmte-terug-winning/
Ook is er op rvo.nl een informatieblad beschikbaar over frequentieregeling op de vacuümpomp.
Vanuit het oogpunt van energiebesparing zijn de bovenstaande ‘standaard’ energiebesparende maatregelen aan te raden. Andere tips:
- Wees scherp op de branduren van verlichting en pas waar mogelijk led-lampen toe. Die kunnen het elektriciteitsverbruik tot 60 procent reduceren.
- Zorg ervoor dat de koelmachine alleen koude buitenlucht kan aanzuigen (is een verplichte maatregel binnen het Activiteitenbesluit milieubeheer). Wees ook alert dat de lucht makkelijk afgevoerd kan worden, bijvoorbeeld middels een deur die altijd open staat.
- Check het bronwatersysteem. Storingen met drukvaten komen regelmatig voor, waardoor de pomp veel vaker aanslaat en het energieverbruik gemakkelijk kan verdubbelen.
- Onderhoud de apparatuur en vervang oude apparatuur tijdig. Door onderhoud gaat de apparatuur langer mee, maar na onderhoud daalt ook het energieverbruik. Het verbruik van nieuwe apparatuur is lager dan dat van oude.