Er was een pittige discussie vorige week tussen de onderzoekers van het VGO3 onderzoek en de ongeveer 100 aanwezige geitenhouders en andere geïnteresseerden. Er waren veel vragen over wat er allemaal overwogen is bij het opstellen van het onderzoeksplan, en wat er gebeurt als de onderzoekers niets vinden.
Het VGO3 onderzoek wil achterhalen waardoor het komt dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen, vaker een longontsteking hebben. Daartoe willen onderzoekers mest, voer, strooisel, water, stof en lucht op en rond geitenbedrijven onderzoeken. Ook zullen er onderzoeken onder patiënten met longontsteking en onder geitenhouders zelf plaatsvinden. Tijdens de informatieavond in Wijchen gingen de onderzoekers vooral in op het onderzoek bij en in de omgeving van geitenbedrijven.
Wantrouwen
Aniek Lotterman van de Universiteit Utrecht is betrokken bij het VGO3 onderzoek en ze denkt dat de onderzoekers hun verhaal goed hebben kunnen overbrengen. “Maar het blijft soms lastig om alle vragen volledig te beantwoorden zonder te zeer in de inhoudelijke details te treden. Er waren kritische vragen en er waren zeker pittige discussies. Na de eerdere VGO-studies en de gevolgen die de inhoud van die rapportage gehad heeft voor geitenhouders en in het licht van de recente stikstofdiscussie heerste er ook wantrouwen”, aldus Lotterman. Volgens sommige aanwezigen konden de onderzoekers dat niet helemaal wegnemen, anderen waren gerustgesteld met de uitspraak die een van de onderzoekers deed dat ze onafhankelijk is en niet ‘ergens naar op zoek’.
Er werd geopperd om een extra controle op het onderzoek uit te laten voeren middels een onafhankelijk onderzoeker. Wellicht dat LTO deze handschoen op kan pakken. Voorzitter van de vakgroep Melkgeitenhouderij Jos Tolboom deed eerder deze week in ieder geval de belofte dat LTO ‘daar waar twijfels zijn, aan de lat staat om met de onderzoekers in gesprek te gaan’.
Meedoen
De aanwezigen hadden ook veel vragen over wat er nu allemaal meegenomen wordt in het onderzoek, en wat dat van geitenhouders verlangt. Dat werd veelal opgehelderd. Ook leefde de vraag ‘wat als jullie niets vinden?’ Lotterman: “Ook dat is informatie, en een dergelijke boodschap zal dan ook in het rapport beschreven worden.”
Of er veel geitenhouders meewerken aan het onderzoek, is nog moeilijk in te schatten. Lotterman: “Naar aanleiding van deze avond hebben we een aanmelding binnengekregen, maar we hebben nu nog niet actief geworven.” Een van de aanwezigen heeft het gevoel dat een handjevol van de geitenhouders die aanwezig was, mee zal doen aan het onderzoek. Een andere aanwezige is stellig: “Als de sector vooruit wil, dan is dit onderzoek nodig, en daarom is het belangrijk om samen daar aan bij te dragen.” Ook LTO Melkgeitenhouderij is er voorstander van om mee te werken aan het onderzoek. ‘Het helpt ons niet als er niks gevonden wordt, terwijl er onvoldoende medewerking uit de sector is geweest in de zoektocht. Ik stel voor dat wij dit ons niet laten gebeuren’, zo schreef Tolboom.