Lammeren | Magazine | Premium

Individueel melk voeren – Speendip voorkomen

Roelof van Dijk voert zijn lammeren beperkt én individueel, zonder dat het hem veel arbeid kost.

Een paar losse eindjes nog, maar dan is de lammerenstal van Roelof van Dijk uit Rhenen (Gelderland) klaar. Het ziet er keurig­ uit. Niet alleen doordat alles nog nieuw is. De kunststof schotten, gecoate voergang en muren, gegalvaniseerde buizen aan het voerhek en aangename warmte en luchtvochtigheid, maken het een stal die heel wat jaren zonder problemen mee moet kunnen. En de 2 Urban drinkautomaten met elk 4 dubbele drinkstations, maken de stal uniek.

Beperkt voeren

De jonge ondernemer heeft goed nagedacht voordat hij ging bouwen. Een plek voor de melkautomaat met de bijbehorende drinkboxjes, evenals de benodigde melkleidingen en slangetjes, werden in dat bouwplan al meegenomen. Van Dijk investeerde flink in de drink­automaat waarmee hij lammeren individueel kan voeren. “Graag wil ik de speendip van de lammeren zoveel mogelijk voor­komen. Beperkt melk voeren werkt dan heel goed, maar dat kost veel tijd. Zeker in het begin, als je de lammeren driemaal daags moet voeren. Met de Urban heb ik dat werk niet.”

Als de lammeren goed drinken aan de Förster-drinkautomaat mogen ze naar de nieuwe stal. De Urban-drinkautomaat daar werkt als volgt: Een lam stapt het boxje binnen en wordt herkend aan het oornummer. De automaat gaat na welke hoeveelheid het lam op dat moment zou mogen drinken volgens de curve, en voert dat aan uit het voorraadvat. Vlak voor de speen zit nog een temperatuur­sensor; als de melk te koud is, wordt die teruggestuurd en gaat nogmaals­ rond in het voorraadvat om op te warmen.

“Omdat de lammeren al aan speendrinken gewend zijn, hoef ik hier in deze stal de meeste dieren nog slechts eenmaal in het boxje aan de speen te zetten, dan kennen ze het en komen ze vanzelf.” Van Dijk heeft 25 lammeren op één drinkstation. De automaat inclusief alle slangetjes wordt twee keer per dag automatisch schoongemaakt.

Veel gegevens

Van Dijk ziet nog een voordeel van deze drinkautomaat. “De soft­ware verzamelt veel gegevens. Ik kan het drinkgedrag van de lammeren zien: hoe vaak de dieren naar de automaat komen, of ze op dat moment drinken of niet, hoeveel ze per keer drinken en bijvoorbeeld ook op welke momenten van de dag ze drinken.” De computer geeft de dieren waar iets bijzonders mee is, weer in rood. “Dat wil niet meteen zeggen dat er iets aan de hand is, maar het kan soms wel een indicatie geven over de gezondheid van de lammeren”, aldus Van Dijk.
De geitenhouder is benieuwd wat hij van al die gegevens kan leren. Zo is hij nieuwsgierig of het lam dat altijd komt drinken en vlot de mel k op heeft, zal uitgroeien tot een van de betere in de melkstal.

Verderop in het jaar zullen de dieren dus volgens de ingestelde curve beperkt melk gevoerd krijgen. Het optimale drinkschema zal in de loop van de tijd door de ervaring ook verder worden gefinetuned. Beperkt melk voeren aan lammeren vanaf 8 kg kan de speendip verminderen. Van Dijk vertrouwt erop dat de Urban-drinkautomaat dit op zijn bedrijf kan realiseren.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Geitenhouderij
Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief