Franse geitenhouders kenden in 2019 een stabiel inkomen. De melkprijs steeg met 2 procent, maar de hogere kosten hebben dat effect geneutraliseerd. Dat blijkt uit een economisch jaarrapport samengesteld door het institut de l’élevage.
Met een productie van ongeveer 635 miljoen liter geitenmelk (+ 1 procent t.o.v. 2018) blijft Frankrijk in 2019 de koploper in de EU. Deze productie kon daarmee niet voldoen aan de vraag die de Franse melkinzamelaars zagen. De toename van de productie komt met name voor rekening van de 78 procent geitenhouders die de melk leveren aan een fabriek, terwijl de melkproductie bij zelfkazende bedrijven stagneerde.
De melkprijs die Franse geitenhouders ontvingen kwam gemiddeld op 720 euro per 1.000 liter, 2 procent hoger dan in 2018. In het derde kwartaal van 2019 steeg de prijs hard, maar die werd in het laatste kwartaal flink lager.
Meer dieren per bedrijf
Er zijn iets minder dan 2.500 geitenbedrijven in Frankrijk. Ongeveer de helft daarvan verwerkt de melk op het eigen bedrijf of betreft een gemengd bedrijf. Het totaal aantal dieren op deze bedrijven bleef in 2019 stabiel en bedroeg zo’n 1,1 miljoen.
Een bedrijf telde gemiddeld 207 geiten (melkgeiten en jongvee), wat een toename is van 5 dieren ten opzichte van 2018. Door de gunstige zuivelconjunctuur en doordat meer Franse geitenhouders nu ook duurmelken toepassen, is er waarschijnlijk minder geselecteerd in dieren. Het aantal bedrijven met minder dan 400 dieren daalde licht, het aantal bedrijven met meer dan 1.000 dieren steeg met 13 procent (een ruwe schatting is dat dit er in totaal nog geen 50 zijn).
Alpines doen het beter, Saanen minder
Zo’n 1.500 Franse geitenhouders deden aan melkcontrole, wat net iets minder dan 250.000 gekwalificeerde lactaties opleverde. Gemiddeld gaf een geit 963 kg (935 liter), en dat blijkt stabiel. Alpine geiten, die 60 procent van de lactaties in de melkcontrole verzorgen, produceerden in 2019 gemiddeld 943 kg melk (+ 1 procent t.o.v. 2018) in 315 dagen met 33,6 gram eiwit en 38,1 gram vet per kg melk (+1 procent). Saanen geiten produceerden juist 1 procent minder dan een jaar eerder. Hun productie lag op gemiddeld 999 kg, met 32,6 gram eiwit en 38,1 gram vet.
Vooruitblik 2020
Begin 2020, voordat de scholen en restaurants werden gesloten en daarna de totale lock-down in Frankrijk werd ingesteld, leek het erop dat de productie van geitenmelk licht toenam en slechts met moeite aan de dynamische vraag kon voldoen. Maar sinds half maart 2020 (totale lock-down) zijn de verkooppunten van geitenkaas opgedroogd, met name voor kazen die bestemd zijn voor catering (80-85% vermindering van maaltijden), voor die verkocht in de supermarkten, maar vooral voor directe verkoop of buitenmarkten. Daarnaast is de export erg beschadigd.
Welk effect dit heeft op de Franse geitenmelk in 2020, is nog onduidelijk.